Сергей Станишев: Добрата новина е, че измина една година от управлението на ГЕРБ. Лошата е, че остават още три

Юли 06, 2010 Новини БСП 0 1641

  Добрата новина е, че измина една година от управлението на ГЕРБ

 

Добрата новина е, че измина една година от управлението на ГЕРБ. Лошата е, че остават още три. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция по повод изминалата година от последните парламентарни избори. „Друг е въпросът дали ще се реализира пълният мандат на ГЕРБ при тези икономически и социални тенденции и при политиката, която се провежда", отбеляза лидерът на БСП.

По думите на Станишев, на фона на положителната самооценка, която си постави кабинетът, истината е, че за повечето хора резултатите от сегашното управление са неблагоприятни. Причина за това е погрешната и неадекватна политика на ГЕРБ в икономически, социален план и в здравеопазването. „Няма сектор с положителна промяна за хората", категоричен беше председателят на БСП. Станишев напомни за предстоящата актуализация на бюджета, която е доказателство за пълния провал на политиката на правителството. Според лидера на БСП всички прогнози на управляващите са се оказали погрешни, а тежестта от кризата пада върху гражданите. Притеснително е и това, че секторът, чиито средства се орязват най- много, е здравеопазването. Тревожна е тенденцията на неразплащане с бизнеса и задържането на ДДС. Едновременно с това на премиера Борисов е оставен огромен резерв, който очевидно няма да бъде изразходван прозрачно. Лидерът на БСП прогнозира, че в края на годината бюджетната дупка ще се окаже по- голяма от очакваната.

Сергей Станишев обяви, че на 24 юли ще се проведе заседание на Националния съвет на БСП, на което ще бъдат анализирани цялостно резултатите от изтеклата година от управлението на правителството. Още днес обаче социалистите поставят въпроса за визията на управляващите за излизане от кризата извън настоящата година. Станишев напомни, че при предишното правителство през месеците юни-юли се е обсъждала рамката на бюджета за следващата година. „Какво ни очаква през 2011г.? Ще се изпълни ли обещанието на премиера за невдигане на данъци и за ненамаляване на доходите и на пенсиите? Ще има ли споразумение в МВФ? Ще се вземат ли заеми, за да се покрие бюджетният  дефицит, след като бъде изяден фискалният резерв през тази година?", попита лидерът на БСП.  Станишев заяви, че Коалиция за България ще отстоява предложенията си при второто четене на актуализацията на бюджета.

„С полицейски методи икономиката не се управлява. Може само да се изтласка част от икономиката в сивия сектор и това се случва", коментира председателят на БСП. Станишев изрази уважението си към труда на българските полицаи, но се усъмни дали те са доволни, след като няма пари за основни неща, свързани с тяхното материално обезпечаване.

Ангел Найденов даде оценка на приключващата парламентарна сесия. „Лошо законодателство, защитаващо корпоративни интереси, некачествени парламентарни дебати, опит да се неглижира парламентарния контрол, имитация на реформи" - с тези думи Найденов обобщи парламентарната дейност на мнозинството. Според депутата от левицата държавата абдикира от сектори, които се нуждаят от подкрепа, особено в условията на криза. Според Найденов е очевиден провалът на антикризисната, фискалната и икономическа политика на правителството. Видимо е обедняването на хората, а 2/3 от гражданите оценяват сегашната ситуация като непоносима. Ангел Найденов изтъкна, че ГЕРБ се отказва и от предизборните си обещания.

По повод решението на ДКЕВР от 28 юни за повишаването на цените на природния газ и след това на електроенергията, Ангел Найденов изтъкна, че към момента на вземане на решение 4-ма от Комисията са с изтекъл мандат и Комисията е взела решение в състав от 9 члена. „Това поражда съмнение в легитимността на органа и взетото решение", заяви Найденов.

Михаил Миков съобщи, че списъкът, който социалистите готвят за лобистките закони на ГЕРБ, е достигнал до повече от 20 закона. Като примери за закони с лобистки текстове Миков посочи Закона за опазване на околната среда, Закона за културното наследство, ЗИД на Закона за управление на отпадъците, Закона за опазване на земеделските земи. „Изключително вредна е тенденцията на сливането на държавата и бизнеса", коментира Миков. Той изтъкна, че някои закони били оттеглени от мнозинството в следствие на сериозната съпротива от страна на левицата. Миков отбеляза, че често лобистки закони се прокарват в парламента от отделни депутати , което е опит да се заблуждава обществото кой стои зад тях.

По повод срещата между българската и руската страна за енергийните проекти Сергей Станишев коментира, че наличието на диалог е първо условие за нормални икономически отношения и за изясняване на позициите на българското правителство по проекти, които са в интерес на България. Според лидера на социалистите е станало ясно, че е нямало как строежът на АЕЦ Белене да е бил завършен в рамките на мандата на предишния кабинет. Лидерът на БСП обясни, че е нямало приключени технически проекти. „През тази година са представени окончателни технически проекти. Предстои Агенцията за ядрено регулиране да ги разгледа и да даде становище. Реалистично е това да стане до края на септември и тогава може да започне реалното строителство на АЕЦ", заяви Станишев. По повод Южен поток председателят на БСП каза, че няма ново постижение в това, че транзитът на газ за Гърция и Турция  ще остане през тръбите на Булгартрансгаз. „Това е договорено още през 2006г.", изтъкна Станишев и попита каква е позицията на българското правителство по предложението на Русия за двойно увеличение на капацитета на Южен поток. Той добави, че в момента цената, която България плаща за газ, е най-ниската в ЕС. Лидерът на БСП отбеляза, че неведнъж е поставял въпроса за посредниците. „Ще се радвам ако има яснота най- сетне по българската позиция, въпреки, че до сега тя се сменя през една седмица. Не съм убеден, че това което каза днес Бойко Борисов е последно", заяви Станишев.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>