29 януари - Освобождението на Търговище от турско робство

Търговище: 29 януари! Като Феникс от пепелта не само поради опожаряването на част от града ни, но и от натрупаната пепел в душите на предците ни, на тази дата възкръсва за нов живот Търговище

Търговище:

29 януари! Като Феникс от пепелта не само поради опожаряването на част от града ни, но и от натрупаната пепел в душите на предците ни, на тази дата възкръсва за нов живот Търговище. Ние сме наследници на храбрите защитници на древния град и средновековната крепост Мисионис, останки от чийто живот ежегодно откриват нашите археолози. Затова всяко Възкресение, след погромите, които са сполетели нашия роден град, е за нас ярък пример, че за Търговище е избран най-точният девиз "БЯХ, СЪМ, ЩЕ БЪДА!"
Днес се навършиха 131 години от поредното наше Възкресение!
Наситената програма на празника, започна естествено с поклонение на "Морената" и панихида за загиналите в Храм "Успение Пресветия Богородици". През целия ден търговищенци можеха да видят отблизо уникалното "Златно Евангелие", подарено от руските освободители на гр. Омуртаг, а кулминацията бе празничният концерт в Центъра за младежки дейности и инициативи. Препълнената концертна зала, невероятният талант на децата и младежите на Търговище, бурните аплодисменти на публиката, сълзите в очите на мнозина при изпълнението на новата песен за нашия град по текст на Стоян Михайлов и музика на Константин Кряколов - това бе яркото доказателство, че този град и неговите жители имат прескрасно бъдеще в лицето на идното поколение!