Крум Дончев: Стремеж към лично облагодетелстване ли е реализацията на европроектите в Твърдица?

Май 22, 2019 СЛИВЕН Новини Избори 0 1782

22.05.2019

При посещението си в гр. Твърдица кандидатът за евродепутат от "БСП за България" Крум Дончев установи, че при одобрен проект на стойност над 6 милиона лева, със 100% европейско финансиране за изграждане и ремонт на спортни съоръжения на територията на община Твърдица, вместо два нови стадиона и една спортна площадка, цари разруха.

„Спорт ли, регионално развитие, или просто една изключителна некомпетентност, или стремеж към лично облагодетелстване е реализацията на европроектите в Твърдица?“, попита Дончев и обеща, че ще потърси  отговор от лицата, отговорни за реализирането на проекта. „Има ли корупция при усвояването на европейски средства, с цел облагодетелстване или нечий личен интерес? Къде остана прозрачността в изпълнението на подобни проекти? Къде са неизразходваните средства по този проект и какви са последствията за икономиката и хората в града? Стига, време е за справедливост и то сега”, категоричен е кандидатът за евродепутат.  Той обясни, че стойността на т.нар. спортна площадка, в случая „картинг писта“, е около 2 млн. лева от целия проект и не може да бъде използвана по предназначение, защото не отговаря на спортно-техническите регулации за провеждане на състезания по картинг. „Трасето няма необходимата дължина и изискваните зони за сигурност. Стадионът в гр. Твърдица е на стойност близо 1.6 млн. лв. и има посещаемост в топлите месеци в годината от порядъка на два до три пъти месечно от любителски футболни отбори от съседни селища”, обясни той. Според него съоръжението няма как да бъде използвано по предназначение за футболни срещи и тренировъчни процеси на отбори по простата причина, че град Твърдица не разполага и с нужната леглова база, необходима за провеждането на подобни лагери. „Поддръжката на стадиона е сериозен ресурс и разбира се, неоправдан разход“,  заяви категоричното си становище Крум Дончев след оглед на тъжната реалност.

Дончев е на мнение, че финансирането от Европейския съюз на всякакви проекти трябва да бъде обвързано с последващ положителен ефект за икономиката и хората в България. „Можем да имаме писта или писти, можем да имаме стадиони, спортни и детски площадки, както и спортни зали, тъй като ресурса го има и то на европейско, национално и местно ниво. Тук въпросът е - знаем ли изобщо какво правим и защо го правим?“, попита той. 

Крум Дончев подчерта, че предстоят изключително важни политики и оперативни програми за развитие на държавите членки, които трябва да се използват за реалния икономически и социален ръст на населението ни, както и за разрешаването на демографския ни проблем. „Ако управляващите продължават по този начин, то тогава сме обречени на пълна нищета и гибел“, категоричен е Дончев.

Една от предстоящите стратегии, която е насочена към сигурността на гражданите е стратегията Визия 0 и е основно свързана с безопасността на движението по пътищата. Основните политики в нея ще се концентрират в посока на намаляването на жертвите по пътищата. Визия 0 ще даде възможност за създаването на специализирани съоражения за обучения и обогатяване културата на хората, а в това число и подрастващите. Иновациите в обществения транспорт, които касаят безопасността също ще бъдат обект на потенциално подпомагане в бъдещите оперативни програми за развитие.