Валери Жаблянов: Икономиката на България трябва да получи тласък и възможност за ръст на заплати

Май 22, 2019 ХАСКОВО Новини Избори 0 1598

22.05.2019

"За България тези избори също са решаващи. От избора на 26 май ще зависи в страната, в скоро време, да има ново управление, ново парламентарно мнозинство с нови приоритети. Половината от работната ръка и трудов потенциал са изгубени, няма как по този начин да разчитаме на догонващо развитие по отношение на останалите страни в съюза. Икономиката на България трябва да получи тласък и да има възможност за чувствителен ръст на заплати, социални плащания и подобряване на трудовото законодателство". Това заяви кандидатът за евродепутат Валери Жаблянов на среща в Хасково.

„Европа е на кръстопът. Европа е изправена пред важен избор- или управление на социалистическите партии, или управление на десницата отново, чиято управленска философия за Европа доведе гръцката и португалската финансова криза, бунтовете на “жълтите жилетки” във Франция, напрежение вътре в ЕС между отделните държави, развитите държави и периферията“, каза още той. По неговите думи тези избори се явяват решаващи за това- накъде ще поеме ЕС след избора на нов парламент. "В края на миналата година е имало очаквания за прилив на гласове към националистическите партии и крайната десница, ситуацията от последните месеци е различна. Наблюдава се процес на консолидиране на левите партии в Европа", обясни той.

„Посрещаме последната седмица преди изборите с оптимизъм за успешно представяне на БСП. Оптимизъм за това, че българските граждани с леви политически убеждения ще дадат своя глас за бюлетина №18 и за нашата листа за Европейския парламент“, допълни той. По неговите думи, докато в първите дни от кампанията се е забелязвало някаква апатия, днес нещата са променени и БСП успя да представи своята управленска алтернатива за развитието на Европейския съюз и България. Според него гражданите са заредени с очаквания за една по-справедлива България, едно по-ефективно държавно управление и едно по-сериозно авторитетно присъствие на българската държава във всички институции и органи за управление на ЕС.

По-рано през деня Валери Жаблянов се срещна с жители на с.Узунджово. Той посети мемориалния комплекс и музейната експозиция, посветени на историята на летище - Узунджово. “Гигантска е разликата между едно село в България и едно в Унгария. Там има обществен живот, млади хора, производствени мощности, работни места. Въпросът не опира до това колко хора живеят в едно населено място, по-важно е какъв е цялостният подход, цялостната политика. Длъжни сме да създадем условия за поминък в селата, да създадем условия младите да се върнат” подчерта Жаблянов.