Корнелия Нинова: Европа е възможност за по-висок стандарт на живот, но от нас зависи дали ще стане реалност

Май 22, 2019 Новини Избори 0 640

22.05.2019

„Европа е възможност за по-висок стандарт на живот, на свободно движение на хора, за свободна търговия, за по-високи доходи. От нас зависи дали тази възможност ще стане реалност“. Това заяви председателя на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на Нова телевизия. Според нея минималната работна заплата трябва да бъде 660 лв. – 60% от средната и за този принцип на изчисляване настоява БСП. „Управляващите казват, че 6400 лв за дете не е възможно. Това е изпълнимо и струва 30 млн. лв. годишно“, подчерта тя. Нинова попита дали българската държава, при бюджета, който има, при тази гигантска корупция и изтичане на средства в сивия сектор, няма 30 млн. да помогне на младите семейства. „Въпрос на приоритети – да строят пътища, които на другия ден са пропаднали, или да се помогне на младите семейства?“, продължи с въпросите тя. Нинова не отрече, че инфраструктурата е важна, но трябва да се строи качествено.

Председателят на БСП подчерта, че за 10 години българите са намалели с 603 000. „Падаме в класацията за доходи и ставаме все по-бедната държава в Европа. Ние сме най-корумпираната и с най-малко свобода на словото. Каквито и ПР-акции да разиграват управляващите пред изборите, фактите са факти - големите проблеми са в бедността, неравенствата и липсата на върховенство на закона“, каза още тя. Нинова заяви, че вчера еврокомисарят по правосъдие Вера Юрова, за пореден път, опроверга Борисов. „Тя е казала, че няма да ни свалят механизма за наблюдение, защото съдебната система не е независима. Няма да ни приемат в Шенген, както обеща г-н Юнкер, и това го казват партньорите на Борисов“, допълни Нинова.

По повод думите на премиера, че БСП готви предизборен скандал, тя коментира: „Борисов се притеснява от евентуална загуба и търси предварително оправдание за това в измислени сценарии. Имаме много сигнали за натиск, използване на страх, на службите на МВР и ще огласим конкретни случаи. Ще сигнализираме нашите органи и европейските посланици“, каза още тя. Нинова заяви, че БСП държи на абсолютно демократични и прозрачни избори. „Ангажирани сме да правим паралелно преброяване. БСП иска да спечели тези избори и работи за това“, категорична е председателят на БСП.

Корнелия Нинова посочи, че в Австрия за една оставка за корупция, премиерът е поискал предсрочни избори. „Тук имаме 7 оставки за съмнения за корупция, за 2 години. Не изглежда морален акт, когато министър подава оставка за трагедията в Своге, а става зам.-министър. Другият министър подава оставка за Своге и става представител в Черноморска банка. Това е прикриване на следите и цинизъм. А семействата на загиналите получават по 10 лв. Това не е неравенство, това е пропаст“, категорична е тя.

По повод сделката за „Техноимпекс“, Нинова обясни, че тя е проверявана 4 пъти и всички документи опровергават информацията на Антон Тодоров. Председателят на БСП е завела дело за всички лъжи и го е спечелила. "В решението пише, че никога не е съм била в СДС, че не съм излъгала за нищо, което съм казала и за "Техноимпекс", и по други фалшиви новини. Г-н Борисов трябва да ми плати разноските по делото. Да пускат колкото искат фалшиви новини. Единственият начин да има ред в държавата и да има върховенство на закона е да се заведе дело, да ги осъдим и да го оповестим. Всички друго е принизяване на политиката“, каза още тя. Според нея хората ги интересува друго – защо пенсията им е 200 лв, защо нямат болница, където да отидат да се лекуват, и очакват от политиците да им кажат как ще се промени това.

„Не вярвам нито за секунда на КОНПИ. Самата антикорупционната комисия беше порочно създадена. Не може г-н Цветанов да назначи Пламен Георгиев за председател и да очакваме той да се произнесе за апартамента с асансьора. Вече месец и половина не казват дали Цветанов е в конфликт на интереси“, каза още Нинова. Според нея не може да се вярва на орган, на който председателят и зам.-председателят имат проблеми с тераси. „Тези хора ще разследват офшорките“, допълни тя. Нинова припомни, че БСП е предложила алтернатива и тази комисия да се сформира по различен начин. „Вярвам и на Европейската прокуратура. Много искам да се оглави от г-жа Кьовеши, за да се разгледат обективно злоупотребите с европейски средства“, каза още тя. Нинова показа 7 източника на информация, че правителството е гласувало против тази кандидатура. „Страх ги е, че може да има справедливост, да има разследвания и те да доведат до справедлив резултат“, уточни тя.

Нинова подчерта, че БСП е единствената партия, която не отрича грешките през годините и иска промяна на модела. „Поканиха ни да станем част от статуквото, но ние отказахме. 3 години ги отхвърляхме и си изядохме боя заради това. Твърдо решени сме, че ще се разграничим от това статукво“, категорична е Корнелия Нинова.