Петър Витанов: Време е за справедливост и промяна, ще я постигнем с №18

Май 21, 2019 Новини Избори 0 665

21.05.2019

„Време е за справедливост и промяна, както на Европа така и на България. Нашата битка е за България, защото вярваме, че страната ни може да има по-добро управление и съм убеден в успеха ни“. Това каза кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ Петър Витанов пред БСТВ. Той призова българските граждани да гласуват с №18 в неделя, за да бъде постигната промяната и неравенствата да бъдат премахнати.  Витанов каза още, че проблемът с неравенствата в ЕС стои на дневен ред, не само в България, затова изравняването на доходите трябва да стане приоритет на всички. „Изравняването не може да стане мигновено и да получаваме еднакви доходи с тези в Люксембург. Възстановяването на икономиката трябва да започне бързо, за да можем да говорим за достойни доходи“, коментира социалистът.

Петър Витанов коментира още, че много българи са станали враждебни към ЕС заради безпомощността на правителството, което очевидно не разбира механизмите и възможностите, които Брюксел дава. Той припомни, че през 2007 г. сме приети в съюза на една база с Румъния. „Тя успя да се възползва от тези възможности и вече имат по-висока минимална заплата, по-високи пенсии“, добави кандидатът за евродепутат. Витанов заяви, че битките в Брюксел са важни за всички нас. По думите му е важно и как управляващите у нас възприемат ЕС, защото днешните го приемат за касичка, от която могат лесно да крадат. „Идеята на европейските фондове е до тях да достигат малките предприятия, малките и средни фирми и земеделци. Но в България те направиха един кръг от хора безумно богати. Животът в България все повече зависи от решенията на европейските институции, които също трябва да се реформират, за да върнем социалния облик на ЕС“, коментира още Петър Витанов.

Средствата от ЕС трябва да се харчат за важни  неща, а не за стадиони в безлюдни села

„В провинцията вече няма работещи предприятия, няма препитание и голяма част от хората са зависими от местните управници, които се подиграват със съдбите им“, каза още Петър Витанов. Той добави, че голяма част от парите, които идват от държавата и ЕС, в много райони отиват за лично облагодетелстване на местната власт,  а не за икономика. Витанов заяви, че тези средства трябва да се харчат за важни за гражданите неща, а не да отиват за къщи за гости и стадиони в безлюдни села. „Социалистите в България и Европа възприемаме средствата, които ЕС дава за сближаване на регионите, като възможност за връщане на солидарния модел в съюза. Вместо тези пари да отидат за преодоляване на дисбалансите в държавата, те отиват в някой инфраструктурен проект, от който се краде. Когато не развиваш икономиката на страната си, в малките градове няма аптеки и доболнична помощ, хората бягат в чужбина“, категоричен бе Петър Витанов.