Социалната политика, здравеопазване и образование са приоритетите на Коалиция за България в предложенията й за второ четене на актуализацията на бюджета

Юни 28, 2010 Новини БСП 0 1407

  Сергей Станишев: Премиерът или не знае елементарни неща, или съзнателно мами българските граждани   Социалната политика, здравеопазване и образование са приоритетите на Коалиция за България в предложенията й за второ четене на актуализацията на бюджета

 

Сергей Станишев: Премиерът или не знае елементарни неща, или съзнателно мами българските граждани

 

Социалната политика, здравеопазване и образование са приоритетите на Коалиция за България в предложенията й за второ четене на актуализацията на бюджета. На пресконференция председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев и народните представители от Коалиция за България Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова и Димчо Михалевски представиха мерките на левицата. 

Социалистите категорично не приемат обяснението на управляващите за срива в приходната част. Липсва разумно обяснение от страна на правителството защо при планиран по- висок икономически растеж с 3%, се предвиждат по- малко приходи с 2 млрд.лв. Лидерът на БСП определи като фалшиво обяснението на правителството за преструктуриране на икономиката. Истинската причина за провала според левицата е неефективната и стресирана приходна администрация, контрабандата, срещу която управляващите не предприемат ефективни мерки и смазаното вътрешно потребление - неразплащането с бизнеса, невъзстановяването на ДДС. Силно влошената инвестиционна среда също е причина за спадa в приходите според социалистите.

От левицата не приемат и диференцирания подход към различните политики и сектори, който по думите на Станишев е избирателен и несправедлив. „Криза е, но тя трябва да се носи солидарно и трябва да се запазят системите, които имат пряко отношение към ежедневието на българите", заяви лидерът на БСП. Той изтъкна, че най- голямото рязане на разходи е в здравното министерство. С 20% се съкращават разходите за лекарства, с 25% намаляват разходите за диагностика и лечение. „Това няма как да го приемем, защото засяга живота и здравето на всеки един човек", категоричен беше председателят на БСП. Станишев отбеляза, че управляващите планират в общините администрацията за половин година да се съкрати с 28%, а разходите - с 15%. Намаляват се средствата за борба с контрабандата, въпреки че правителството не може да се справи с проблема. „Няма да се борят с контрабандата и измамите", коментира Станишев. Той изтъкна, че се съкращават средствата за селските райони, което ясно показва отношението на ГЕРБ към земеделските производители. Едновременно с това в други министерства намаляване на разходите няма - например в МВР.

 

Депутатът от Коалиция за България и председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев представи предложенията на левицата в социалната сфера:

 

-         Увеличаване със 100 млн.лв. на средствата за активни мерки на пазара на труда.

-         Предвидените допълнителни 142 млн.лв. за социалното министерство да бъдат разписани в бюджета на министерството, така че да е сигурно, че парите ще бъдат разходвани за помощи за деца, за хора с увреждания, за социални помощи.

-         Увеличаване на осигурителната вноска за фонд пенсия с 2% пункта, което ще донесе приходи около 200 млн.лв. в бюджета на държавното обществено осигуряване.

-         Вдигане на вноската за фонд безработица с 1%. Това ще донесе приход от 85 млн.лв., което ще подобри финансовото състояние на фонда.

-         Увеличаване на максималния осигурителен доход на 2400лв., така че да е равен на 10 минимални работни заплати. Ефектът ще е 50 млн.лв. допълнителни приходи в осигурителната система.

-         Повишаване на пенсиите с 3%, което да компенсира средногодишната инфлация. Това ще бъде разход не повече от 106 млн.лв.

-         Въвеждане на целева помощ за заплащане на детската ясла и детската градина на деца, чиито двама родители са безработни, като доходите на член от семейството не надвишава 350 лв. и родителите са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта в срок не по- малък от 30 дни.

-         Социалните плащания за децата от рисковите групи да не се дават под формата на пари на родителите, а държавата и съответната община директно да заплащат таксата за детска градина или детската ясла.

 

Народният представител и секретар на ИБ на НС на БСП Корнелия Нинова изброи предложенията на левицата в сферата на здравеопазване,образование,  данъци и акцизи: 

 

-         Да не се намалява бюджета на здравеопазването  и да бъдат отпуснати 450 млн.лв. от резерва на Здравната каса за здраве.

-         Да не се натоварват допълнително студентите-платено обучение и 100 млн.лв. да се дадат за висши учебни заведения, БАН и Фонд Научни изследвания.

-         Да се завиши сумата за събираемост на ДДС с 200 млн.лв. Събираемостта може да бъде повишена чрез борба срещу контрабандата и чрез стимулиране на вътрешния оборот и вътрешното потребление.

-         Изплащане на бизнеса на 660 млн.лв. задължения, като изплащането да не става през Банката за развитие, а директно средствата да бъдат дадени на министерства и агенции, които са длъжници на бизнеса и те директно да се разплащат.

-         Завишаване на приходите от акциз с 250 млн.лв. Това ще се постигне чрез прилагане на реални мерки в борбата с контрабандата и намаляване на размера на акциза на цигарите от 76 на 65 евро на 1000 къса. Предвижда се и промяна на структурата на акциза, при която българските марки цигари ще бъдат по- евтини от вносните.

-         Да бъдат записани в актуализацията на бюджета 116 млн.лв. за премии за тютюнопроизводителите за реколта 2009г.

-         293 млн.лв. национални доплащания за земеделските производители.

-         Да бъде разписано за какво конкретно ще се разходва личният портфейл за премиера от 1.4 млрд. лв. Предложение на левицата е част от тези пари - 660 млн.лв. да отидат за разплащане с бизнеса.

 

Депутатът от Коалиция за България и председател на Съвета по местно самоуправление и регионална политика на НС на БСП Димчо Михалевски представи предложенията за развитие на общините и инфраструктурата:

 

-         Да не се прави никакво намаляване на средствата и бюджетът на общините да остане такъв какъвто е. По прогнозите на левицата работейки ефективно и имайки възможност да осигурят мостово финансиране на изпълнението на проекти, общините са в състояние да донесат приходи във фискалния бюджет до края на годината поне от 150 млн.лв.

-         Мерки за по- голяма мобилност на използване на различните средства от субсидиите за държавно делегираните дейности и за местните дейности.

-         Изменения в Закона за общинския дълг, които да направят по- ефективна работата на общините.

-         Да се даде право на общините да дават възмездно правото по Закона за енергетиката и Закона за електронните съобщения на различните инвеститори, ползвайки общинската инфраструктура за преминаване на техни съоръжения.

-         Изменения в Закона за горите и Закона за опазване на земеделските земи, с които да се повиши бързината и ефективността на изпълнение на инфраструктурни обекти на общините.

-          Да се отмени правилото за съфинансиране от 5% на общини, които имат висока степен на безработица. Така 128 общини ще бъдат освободени от ангажимента за кофинансиране.

-         Държавният фонд „Земеделие" да финансира разходи по Програмата за развитие на селските райони.

-         По отношение на инфраструктурата да бъдат разписани ясно разходваните средства от 180 млн.лв. - 62 млн.лв. за дофинансиране на АМ Люлин, 50 млн.лв. за създаване на специален фонд за отчуждителни мероприятия и археологически проучвания по ОП Транспорт, 18 млн.лв. за кофинансиране на териториалните програми, където има над 400 проекта. Дофинансиране на важни инфраструктурни проекти като Южната дъга на София, АМ Тракия и Марица.

 

 

Сергей Станишев отбеляза, че е важно е да се знае и каква е визията на правителството за бюджета за следващата година. Според социалистите трябва да се проведат консултации с парламентарно представените сили по въпроса. „Тази тема е достойна и за Консултативен съвет за национална сигурност", заяви лидерът на БСП и обясни, че финансовата и икономическата стабилност засяга пряко и стабилността на държавата като цяло.

„Премиерът или не знае елементарни неща, или съзнателно мами българските граждани". Така Сергей Станишев коментира думите на премиера Борисов, че заради заеми, които е вземала НЕК не могат да построят една магистрала. Лидерът на БСП изтъкна, че един министър-председател е длъжен да прави разлика между корпоративен и държавно гарантиран заем. Станишев обясни задочно на Бойко Борисов, че корпоративен заем се взема от всяка една фирма, в това число и държавните - за инвестиционни проекти, оборотни средства или текущи разходи например. „По тези заеми държавният бюджет няма ангажимент, така че премиерът да не се извинява със заем, който е вземала НЕК през 2007г.", заяви Станишев. Друга измама на управляващите според лидера на БСП е, че държавният бюджет плаща за АЕЦ Белене. „Белене от самото начало е структуриран на базата на проектно финансиране с пари не от държавата", изтъкна Станишев. Той обясни още, че строителството на повечето магистрали е планирано с европейски средства, а не от бюджета. Бюджетът има скромен принос. Лидерът на социалистите попита как правителството възнамерява да финансира Набуко, след като премиерът подкрепи проекта, в който Булгаргаз има участие. Станишев нарече пълна глупост  намерението на правителството да закрие БЕХ. Лидерът на БСП обясни, че без холдинга, отделните дружества няма как самостоятелно да гарантират заем за Набуко например. „Очаквах премиерът да благодари, че оставихме страната с един от най- ниските държавни дългове", възмути се Станишев.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>