Сергей Станишев: Ако бях премиер, нямаше да докарам нещата до тук

Юни 26, 2010 Новини БСП 0 1285

Лидерът на БСП коментира, че строежът на АЕЦ „Белене" може да стартира едва тази година заради технически изисквания Нямаше да докарам нещата до тук

Лидерът на БСП коментира, че строежът на АЕЦ „Белене" може да стартира едва тази година заради технически изисквания

Нямаше да докарам нещата до тук. Така председателят на ИБ на БСП и председател на ПГКБ Сергей Станишев отговори на въпрос на журналисти какво щеше да направи, ако сега беше премиер. Той набеляза няколко основни хода, които би предприел. Сред тях са разплащането с бизнеса, за да не се създава огромна междуфирмена задлъжнялост и ефективни инвестиции на държавата.

За вдигането на данъци вече говорят управляващите, те плашат. Така Станишев коментира обвиненията, че опозицията плаши хората с повишаването на данъци. Призовах премиера спешно да свика консултации с парламентарно представените сили, тъй като е необходимо още сега да започне работа по икономическата политика и за бюджета догодина - той може да се окаже много по-тежък, отколкото това, което се приема сега. Според него консултациите трябва да се направят за спасителни мерки, защото нещата излизат извън контрол. Ако не се направят радикални промени, ако не се смени стила на работа догодина, ни очаква тежък финансов срив. Очакват ни увеличаване на данъци и намаляване на доходи, прогнозира председателят на БСП.

Станишев припомни вчерашната декларация на ПГКБ, която беше представена пред парламента. Социалистите направиха тревожни заключения във връзка със състоянието на българската икономика. С актуализацията на бюджета се узаконява разширяването на бюджетната дупка с 2,3 млрд.лв., узаконява се некадърността правителството, което не може да събере 2 млрд.лв. от приходите, планирани от него, узаконява се и харченето на фискалния резерв, който беше спестен от предишното правителство, заяви лидерът. Въпросът е какво се прави догодина, коментира той. Правителството е заявило пред ЕС, в своята конвергетна програма, че догодина България ще има излишък - 0,1% от БВП. Видимо е, че ще има дефицит при тези икономически тенденции, според Станишев.

Актуализация на бюджета в средата на година е признаване на пълен провал и фиаско на политиката, която си водил. Няма никакъв отговор на въпроса защо се стигна до тук. Ние сме отговорна опозиция, направихме нашите предложения към второ четене на бюджета, ще ги отстояваме в зала, обяви още председателят на ПГКБ.

По повод проблема с натрупаните отпуски и решението те да се оползотворят до края на годината Станишев заяви, че не одобрява подобен подход. Това правителство прехвърля тежестта на икономическата криза и своята некомпетентност в събирането на приходи върху обикновения човек. Лидерът коментира, че първите жертви на сегашните управляващи са пенсионерите, тъй като обещанията за повишаване на пенсии не се сбъдва. Попитан дали би вдигнал пенсии и заплати от 1 юли тази година, лидерът на БСП каза, че от партията са предложили за второ четене на бюджета повишение на пенсиите според инфлацията, както е при швейцарското правило. Според него българските студенти също са ощетени заради орязването на бюджета за образование. Станишев акцентира, че всеки един българин ще усети проблемите в здравеопазването, защото заради с политиката си управляващите водят десетки болници към фалит. Болниците не се закриват, а фалират по естествен път, заради наложените им правила, заяви той.

На журналистически въпрос как ще коментира обвиненията от страна на Бойко Борисов, че строежът на АЕЦ „Белене" можеше да бъде започнат при предишното правителство Станишев каза, че за построяването на АЕЦ „Белене"се изисква време. По думите му, за да се изгради проектът такъв, какъвто е одобрен от ЕК, е необходимо време за техническо одобрение, и това на практика е направило невъзможно построяването й досега. По думите му, след преминаването на проекта през съответните институции той реално ще може да стартира през октомври тази година. Според лидера обвиненията на Борисов са пълна манипулация.