В Белене искат подписка за референдум за АЕЦ

Юни 25, 2010 Новини БСП 0 1624

Жители на община Белене са готови да инициират подписка за референдум за бъдещето на проекта АЕЦ- Белене

Жители на община Белене са готови да инициират подписка за референдум за бъдещето на проекта АЕЦ- Белене. Това споделиха те по време на среща в общината с председателя на БСП Сергей Станишев. Хората изразиха готовност и да прибегнат до всякакви средства за отстояване бъдещето на централата, включително и до блокиране на пътя Русе – София. Емоционално ви разбирам, каза Станишев и допълни -  винаги сме призовавали гражданите да търсят своите права в рамките на закона. БСП ще продължи с всякакви демократични средства за убеждава в огромното знамение на АЕЦ- Белене за страната, допълни председателят на партията. Той обаче изрази опасенията си, че при сегашното правителство рационалните аргументи не работят. Участници в срещата изразиха недоволство от тенденциозното представяне на ситуацията на площадката в медиите, затова и изразиха опасения от резултатите от един бъдещ референдум. Станишев пък бе категоричен, че хората ще подкрепят АЕЦ- Белене. Финалното решение обаче ще е на Народното събрание, поясни председателят на БСП и изрази интерес към позицията на Атака и Синята коалиция за бъдещето на централата.

Според Сергей Станишев НЕК трябва да запази своите 51 % , което ще даде възможност 30 % от бюджета на проекта да е за български компании, което е изключително важно в условия на криза.  От немска страна винаги са подчертавали , че проекта  е икономически изгоден, каза той. Интересът на руската страна в Белене не е толкова финансов, защото това ще направи страната ни независима в енергийно отношение, заяви председателят на БСП, позовавайки се и на публикации в руски печатни издания. За Русия е важно, че благодарение на Белене техен реактор от трето поколение получи лиценз от Европейския съюз, допълни той. Всеки обект от подобен мащаб изпитва и технически, и финансови трудности, категоричен бе бившия премиер. Белене обаче не е замислен с финансиране от бюджета, той е структуриран с проектно финансиране, припомни той. Старите съоръжения са демонтирани, реактора е поръчан, затова сме на кръстопът – дали строежа ще продължи, или страната ще губи, подчерта Станишев. Той информира, че изграждането на централата може да започне реално от 1 октомври.

Спешно трябва да се вземат решения, които изискват политическа воля, подчерта Сергей Станишев. Той допълни, че ПГ на КБ ще отправи актуални питания по темата до премиера и министър Трайков по време на парламентарния контрол този петък.