Сергей Станишев: Ако има референдум, българите ще подкрепят изграждането на АЕЦ Белене

Юни 24, 2010 Новини БСП 0 1518

Замразяването на проекта вече носи сериозни щети в плевенска област Убеден съм, че ако има референдум, българите ще подкрепят изграждането на АЕЦ Белене

Замразяването на проекта вече носи сериозни щети в плевенска област

Убеден съм, че ако има референдум, българите ще подкрепят изграждането на АЕЦ Белене. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция в Плевен. Станишев беше категоричен, че Белене е стратегически важен проект за България. Той изтъкна, че българските ТЕЦ-ове предстои да инвестират в екологични съоръжения, което ще оскъпи тяхното производство. На този фон проектът Белене ще увеличи енергийната независимост на страната ни и ще даде възможност за производство на евтин ток. Той ще донесе приходи на България от износ и ще предотврати опасността страната ни да внася ток.

Станишев отбеляза, че българското правителството не представя ясни аргументи защо замразява проекта, при положение че в световен мащаб се наблюдава ядрен ренесанс. Лидерът на БСП изтъкна, че в 16 страни в света се строят 60 ядрени блока. Включително Турция е подписала договореност с Русия за строителството на 4 реактора. Лидерът на БСП изтъкна, че страната ни има предимство, тъй като Белене е  готов проект и е одобрен от ЕК. Станишев беше категоричен, че който работи срещу реализирането на Белене, работи срещу интересите на България.

Според Сергей Станишев се спекулира с въпроса за строителството на енергоблокове  в Козлодуй. По думите му, за да се стигне там до нивото, на което е готов проектът Белене, са нужни 6 -7 години.

Народният представител от Коалиция за България Румен Петков заяви, че управляващите трябва да си понесат отговорността за неустойките, които страната ни ще трябва да плати. Депутатът обърна внимание и на поредното противоречие в позицията на правителството. По думите му управляващите са обявили, че решението дали ще се строи Белене ще бъде ясно до септември. Има обаче стартирана процедура за избор на консултант, който да направи поредна икономическа оценка на проекта. Срокът за изготвянето на подобна оценка е 2 години.

Кметът на община Белене Петър Дулев заяви, че стопирането на проекта и определянето му от премиера Борисов като „гьол", е донесло щети на общината. Според Дулев за първите 6 месеца няма реализирани сделки в общината и рязко се е увеличила безработицата.