Иво Христов: Центърът на моята кампания е човекът

Май 07, 2019 Новини Избори 0 1009

ГЕРБ дискредитира самата европейска идея

"Центърът на моята кампания е човекът". Това заяви в интервю за EUelectionsBulgaria.eu кандидатът за евродепутат от листата на "БСП за България" Иво Христов. Той обясни, че  Европа е родина на хуманизма, а самата дума е изхвърлена от речника на ЕС. "Европа е земята на свободомислието, дължи възхода си на свободата и критицизма, а днес те са под натиска на конформизма и политкоректността", каза той.  "Трябва да се водим от великата европейска култура – политическа и духовна, - а не да се поддаваме на натиска отвън. Да кажем, социалната държава с нейните отпуски, гаранции, обезщетения, е част от политическите завоевания на Европа. И трябва да бъде отстоявана, а не разграждана", обясни Христов. Той подчерта, че ЕС трябва да поставя социални стандарти на външните си партньори, а вместо това се поддава на корпоративния натиск, който разгражда социалната държава.

Иво Христов заяви, че на предстоящите избори  за България залозите са два. "Първият е национален - дали в страната ще се създаде нова политическа ситуация. Ако опозицията  БСП победи, това отваря перспективата за предсрочни избори и политическа промяна, която българите очакват. Вторият залог е- как българите ще възприемат Европа в бъдеще", подчерта той. По думите му понастоящем сме свидетели на парадокс - ЕНП от години афишира безрезервна подкрепа за управляващата партия ГЕРБ; Борисов приватизира европейската тема за национална употреба; същевременно ГЕРБ затъна в безброй грандиозни корупционни скандали. ЕК. "В този смисъл, уж проевропейската партия ГЕРБ, в очите на огромното мнозинство от българите, е партията на корупцията, а това дискредитира самата европейска идея", заяви той. По думите му в последните дни Брюксел е дал знак, че не възнамерява да отменя Механизма за сътрудничество и проверка и по този начин поставя под въпрос върховенството на закона в България. Той допълни, че същевременно Манфред Вебер, кандидатът на ЕНП и ГЕРБ за председател на ЕК, се обяви за орязване на еврофондовете на страните, в които няма върховенство на закона. Според него така ПП ГЕРБ се оказва двойно опасна за България: хем подрива върховенството на закона, хем подкрепя Вебер, който мисли да ни санкционира за този грях. "Времето на политическия блъф, че ГЕРБ е българският партньор на Брюксел отминава, защото партията вече дискредитира самата ЕНП. Толерансът ще свърши с изборите, след това ЕНП ще очаква промени в партията на Борисов-Цветанов. Но за тях е вече късно", категоричен бе той. 

Иво Христов подчерта, че сегашното ръководство на БСП проявява характер и самостоятелност. Той коментира, че Европа е свикнала в България да си има работа с безпроблемни "йесмени".  "Не мисля, че отхвърлянето на Истанбулската конвенция е антиевропейско поведение. Стори го не само БСП, но и КС на България, в който заседават пет жени", наблегна той.