Субсидиевъдството на ГЕРБ е виновно за измирането на пчелите в България

Май 02, 2019 Новини Избори 0 676

Момчил Неков: Без визия за българското селско стопанство е МХЗГ, подобна катастрофална смъртност на пчелите иначе нямаше да има

„Смъртността на пчелите от Северезападна България до Добруджа и от Бургаско до Пловдивско говори за системен проблем и провал в правенето на политика в МЗХГ. Министерството се превърна в машина за раздаване на пари в зърнопроизводството, която е на път да унищожи българското пчеларство. Липсата на наказания и на глоби за зърнопроизводители, които пръскат без предупреждение или в грешните часове, са причина за кризата в българското пчеларство.“ Това коментира кандидатът за евродепутат от "БСП за България" Момчил Неков във връзка с многобройните случай на масово измиране на пчелите в страната. 

“За хиляди българи пчеларството е възможност за допълнителни доходи, в опит да се справят с икономическия и социален натиск, на които са подложени всички. Пчеларството, както всички други сектори в животновъдство, изисква инвестиции и разходи. Масовото изтребване на пчелите тази година обрича стотици българи на още по-тежко икономическо състояние, защото те няма да успеят да произведат и реализират мед”, каза още българският представител в Комисията по земеделие в ЕП Момчил Неков. Той изтъкна, че в Европа се утвърждава използването на пестициди, които са безвредени за пчелите, но явно някой у нас има интерес те да не се ползват или популяризират. Според него, вместо да се мисли за плащане за еко-услуга “опрашване” в България, земеделието върши “меча услуга -  изтребване на пчелите

"Смъртност поради пръскане от Плевенско до Добруджа и из Южна България говори само за едно - “политика на парче и паричка”. Ако не се вземат мигновени мерки, скоро в България няма да се произвежда български пчелен мед”, каза още Неков. Той добави, че не може да се пропусне и фактът, че дигитализирането в пчеларството също може да помогне. "Има български комисар с този ресор, но явно говоренето става само на хартия или по ПР събития и е само с пожелателен, почти мечтателен характер."- отбеляза Неков. 

“Като докладчик по темата Пчеларство в ЕП, аз заставам зад българските пчелари и подкрепям техните действия и протести във връзка с масовото отравяне на пчелите, както съм го правил през целия си мандат като евродепутат”, допълни още Момчил Неков. 

Миналата година Европейският парлмент прие Доклада за пчеларството, в който бяха  включени мерки за по-добро финансиране, за справяне с наличието на фалшив мед на пазара и с проблемите с етикетирането, както и за запазване на разнообразието от регионални видове пчели. В този доклад, както и в приетия документ за пестицидите, Момчил Неков предложи мерки за справянето с проблема с нелегалните препарати, внос от страни извън ЕС, които влияят върху смърността и тровят пчелите.