Проф. Георги Михайлов на 1-ви май: Докога ще продължава гаврата с трудещите се в здравеопазването?

Май 01, 2019 Новини Избори 0 320

01.05.2019г.

"Докога ще продължава гаврата с трудещите се в здравеопазването?". Този въпрос отправи народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов по време на Първомайския митинг-протест, с който левицата откри кампанията си за евроизборите. Той подчерта, че независимо от прекрасните лекари, от чудесните медицински сестри и всички, които са ангажирани в българското здравеопазване, е изключително тежко. "Днес, на 1-ви май, искаме да попитаме високо - до кога ще продължава гаврата с българските медицински сестри, чиито доходи са приравнени към най-ниските в страната? До кога младите български лекари ще бъдат принудени да напускат България, а тези, които остават тук, да работят на два или повече договора, за да издържат своите деца и семейства? До кога ще гаснат общинските болници? До кога привилегия на едни лечебни заведения ще бъде да лекуват по скъпи високоплатени пътеки, а здравно неосигурените, тежко болните, безперспективните ще бъдат задача на други? До кога от пазара ще изчезват лекарства за социално значими заболявания? До кога българските граждани с тежки заболявания, поради нелепи административни решения, няма да имат достъп месеци наред до сериозни изследвания за тяхното състояние? До кога ще бъдем първи по смъртност в ЕС и последни по  продължителност на живота?", попита още той.

Проф. Георги Михайлов подчерта, че левицата е посочила своите решения на проблемите в здравеопазването във "Визия за България"  - държавата да се върне в здравеопазването, за да запази най-ценното за една нация - нейното здраве и здравето на нейните деца. Според него, за да се случи това, за да могат българите да имат право на справедливост и то сега- и в здравеопазването, и във всички сфери, пътят минава през изборите на 26-ти май. "Затова гласувайте с номер 18, за да се сбъдне вашата справедливост, вашата сила и да бъде вашата победа", призова проф. Георги Михайлов.

Красимир Митов: Писна ни да живеем в лъжа, време е за промяна

"Лъжат ни непрекъснато. Писна ни да живеем в лъжа. Време е за промяна, да има човещина, да има справедливост". Това заяви председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов. Той припомни, че на същата дата, миналата година, хората отново са протестирали и искали управляващите да чуят гласа на народа- че живее в мизерия, бедност, с най-ниските заплати, най-лошите условия на труд, лошо здравеопазване. По думите му всички, които искат да си търсят правата, биват мачкани, уволнявани, малтретирани. "Нашата позиция затова все още е за оставка на това правителство, то не може да управлява България", категоричен бе той. Митов заяви, че ръководеният от него синдикат е за увеличаване на доходите, нормално здравеопазване, прилични доходи за трудещите се в сферата на здравеопазването и да има достъп до него за всички пациенти. "Поради ниските заплати младите напускат страната, но вече напускат и болните, защото тук не могат да се лекуват. Доволни ли сте от заплатите, от пенсиите, от високите цени на парно, на ток, на хляб?", попита той. По думите му изходът е един - на 26-ти май- всички пред урните. "Ако са честни изборите, ще победи БСП. След това всички трябва да потърсим правата си за по-достоен живот", заключи Красимир Митов.