Кандидатите за евродепутати от "БСП за България" почетоха паметта на партизаните, убити край Липница

Апр 30, 2019 Новини Избори 0 1775

30.04.2019г.

Кандидатите за евродепутати Сергей Станишев и Валери Жаблянов взеха участие в митинг-заря в село Липница, Мизия. Заедно със стотици граждани, те почетoха паметта на петимата партизани – Васил Воденичарски, Лазар Драйчев, Дафинка Чергарска, Петър Костов, Стефан Ликов и ятаците Горан Буждански и Цоло Върбанов, които преди 75 години са убити край селото и завинаги остават в историята ни.

В събитието участие взеха над 200 души, ръководствата на Областните съвети  на БСП във  Враца и Монтана, представители на всички Общински съвети на БСП от област Враца, народни представители.

В изказването си лидерът на ПЕС Сергей Станишев подчерта: „Идеята за ЕС и Европейска общност е иманентно свързана с болката и страданията, породени от фашизма и Втората световна война. Стремежът  към мир, взаимно уважение и споделяне на общи ценности - свобода, демокрация, равенство –  беше реакция на мракобесието в Европа".

По думите му фашизмът във всичките му проявления, форми и разнородности се основава на омраза, разделение, омраза към различния, на насилие. "Днес виждаме, че става все по-популярна тезата за Европа на отечествата. Всички сме патриоти на нашите отечества, но зад тази красива на пръв поглед идея се прокарва Европа на разделението и противопоставянето", каза той. Според него тя може да ни върне в ужасни времена, които никой от нас не би искал да преживее отново.

„Днес отбелязваме едно от стотиците сражения на партизаните с фашизма. Смъртта на Васил Воденичарски и неговите другари е доказателство, че режимът в България по време на Втората световна война е бил също толкова фашистки, както във всяка една от държавите, участващи в „Тройната Хитлеристка ос", заяви кандидатът за евродепутатът от левицата Валери Жаблянов. Той подчерта, че БСП се противопоставя последователно на опитите за реабилитация на фашистките режими и дейци през последните десетилетия. От това, което наблюдаваме днес в Европа, можем ясно да кажем, че на битката с фашизма не може да бъде поставен край докато неговите последователи възхваляват „Кафявата чума“ на 20-ти век“, коментира той.

По време на възпоменателния митинг Сергей Станишев връчи традиционната литературна награда за цялостно творчество  „Васил Воденичарски“ на поета и писател Димитър Христов. Наградата е учредена от Съюза на българските писатели, съвместно с община Хайредин в памет на командира на партизанската група.