Емил Георгиев: Кражбите на ток са значим обществен проблем

Апр 25, 2019 Новини БСП 0 886

25.04.2019

„Потребителите няма накъде да поемат. Затова новината за поскъпването на тока с основание събуди потребителските страсти“. Това заяви в предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“ Емил Георгиев, кандидат за евродепутат от листата на "БСП за България" и секретар на Федерацията на потребителите.

„Този път хорото поведе Националната електрическа компания и беше въпрос на време претенции да проявят и другите електроразпределителни предприятия – ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО. Мотивите са различни, но имам достатъчно основания да твърдя, че един от съществените фактори е кражбата на електроенергия“, отбеляза Емил Георгиев. 

„Кражбите на ток се оформят като значим обществен проблем“, заяви Емил Георгиев. Според него бизнес потребителите, както и битовите потребители с по-големи финансови възможности крадат повече. Кандидатът за евродепутат обясни, че през изминалата година сътрудници на федерацията са разкрили сериозни кражби в ресторанти, питейни заведения, складове, производства, търговски бази, игрални зали и други обекти. Георгиев каза още, че е трудно да се определи размерът на тези кражби, но той не е по-малко от 10 млн. лева, които са за сметка на изрядните потребители. „Кражбите на електроенергия се увеличават всяка година“, категоричен бе Георгиев. Той изрази мнение, че кражбите са „лукс“, който е защитаван от държавния регулатор. „В Европа това се наказва сурово, например в Германия и Полша“, каза секретарят на Федерацията на потребителите.