Иво Христов: БСП е единствената партия, която може да промени статуквото

Апр 25, 2019 Новини Избори 0 738

Понятието \"политическа отговорност\" в ГЕРБ е абсолютно размито

"БСП е единствената партия, която е в позиция да промени статуквото. Към момента политическата ситуация е такава, че има само два партии- ГЕРБ, които се превръщат в партия държава, с чията протекция се назначават чиновници, служители в общински администрации и практически се решават всички въпроси в държавата, и БСП." Това заяви пред БНТ кандидадът за евродепутат от "БСП за България" Иво Христов.

За водача на листата Елена Йончева, кандидатът за евродепутат заяви, че това, че има  проверки за нея, не значи, че е замесена в "гейт". "Опитът да бъде дискредитирана Йончева прерасна във всеобща проверка на къщите за гости, за да не бъде твърде "ачик" заверата и да не излезе пред скоба", каза Христов.

Иво Христов обясни, че до този момент в ГЕРБ не е стоял въпросът за оставката на Бойко Борисов, защото той е "свещеното тяло", около което се групират всички останали. "Понятието политическа отговорност в ГЕРБ е абсолютно размито и тази поза на Борисов, че има някакъв стандарт, е комична отстрани", каза той. Според Христов, когато има гражданско възмущение от политиката на управляващите, Борисов демонстрира още по-голямо възмущение. "Когато гражданите са гневни на "апартаментгейт", Борисов казва - "Аз съм готов да взема чук и да потроша терасите". И така става говорител на възмутените. Но чии тераси ще потроши? На собственитге си съпартийци. Нали така?", попита риторично той. По думите му в България има основание за възмущение няколко пъти дневно, а политически скандали има поне веднъж седмично. "Който не гласува, приема да бъде излъган още с акта си да се откаже от гласуването", отсече Христов.

"Държава, в която дори Законът за Държавния бюджет не се спазва, а бюджетът се управлява по едноличната воля на премиера, каква държава е? Каква държава е тази, в която председателят на парламента си подава оставката след кафе с премиера?", тези въпроси зададе Иво Христов в отговор на въпрос, дали има автокрация в България, която е в напреднал стадий. Според него, в момента изпълнителната и законодателната власт, службите, до голяма степен медиите, съдът, прокуратурата, целият бюджет и цялата администрация, както и местната власт, са в ръцете на една партия.

"Не помня за пет години някой да е питал президента Росен Плевнелиев колко пъти се е чувал с премиера Бойко Борисов и защо неизменно е съгласен с него. Сега се представя позицията на президента Румен Радев, че е партийно мотивирана. Той е ценностна опозиция на сегашната власт", посочи Христов.