Елена Йончева: Всеки ден трябва да питаме- кои са видните политически личности, замесени в корупция

Апр 24, 2019 Новини Избори 0 664

24.04.2019 г.

„Европа е напълно наясно какво се случва в България, знае го и Държавният департамент на САЩ. В последния доклад на ЕК от февруари тази година пише, че 2/3 от сигналите срещу видни политически личности не се разследват. Всеки ден трябва да питаме- кои са тези видни политически личности. Борисов е виновен за това, че тези сигнали не се разследват“. Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ Елена Йончева пред БТВ. Тя добави, че  в доклада на Държавния департамент на САЩ пък пише, че служители от всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики безнаказано. „Там пише още, че корупционните практики включват подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване на пари“, каза още Йончева. Тя коментира, че  "Апартаментгейт" е само върхът на пирамидата,  а всичко  това трябва да се разследва от ДАНС, прокуратурата и Европа.

„Моят свекър действително е управител на къща за гости, но тя е строена по проект от 2009-2010 г., когато още не съм го познавала. Тази къща е проверявана през 2015 г. и той ми каза, че няма никакво основание за притеснение. Освен това, тя е строена по време на управление на ГЕРБ- как мога аз да упражнявам политически контрол по това време“, каза още Елена Йончева. Тя бе категорична, че е  очевидно, че тези атаки се правят, за да се отклони вниманието от големите корупционни схеми, в които ГЕРБ са затънали. „Те се опитват да изпратят послание, че не само при тях има такива схеми. Българинът може достатъчно добре да прецени за какво става дума. Прокуратурата се самосезира по жълта публикация, в която няма истина“, заяви водачът на листата на левицата.

Елена Йончева бе категорична, че "новината" за тези къщи е петата бухалка на ГЕРБ срещу нея. Тя припомни, че първата е била, когато е казала, че от санирането се краде. Тя припомни още, че в резултат на това Борисов е наговорил лъжи, за които бе осъден от нея. „Втората бе, когато показах кражбите при строителството на границата, тогава Валери Симеонов внесе сигнал в прокуратурата срещу мен. Третата- когато внесохме сигнала за "Кумгейт" в прокуратурата, тогава Делян Добрев започна да ме съди. Когато трима депутати от ГЕРБ- Добрев, Биков и Тодоров внесоха фалшив сигнал в прокуратурата срещу мен, бе  четвъртата бухалка. Те ще продължават да го правят, но искам да ги уверя, че няма да се предам“, добави Йончева.

„Искам истината по аферата „Ало, Банов съм“, защото прокуратурата потвърди, че няма външно влияние върху записа, но според тях той не може да послужи за доказателство, защото не е оригинален“, каза още Елена Йончева. Водачът на листата на БСП отбеляза, че сега  е предоставила оригиналния запис на прокуратурата. „Днес направихме констативен протокол при нотариус, в който е записано- какъв е телефонът и какво съдържа, защото си спомняме как тефтерчетата на Златанов изчезнаха. Не искаме това да се случи отново“, заключи Елена Йончева.