Цветелина Пенкова: На какво основание са изсечени над 100 здрави бора до стадиона в Бистрица?

Апр 24, 2019 Новини Избори 0 876

Калоян Паргов: Фандъкова да не бяга от отговорност за изсечените борове в Бистрица

На какво основание са били изсечени над 100 здрави 40-50-годишни бора до стадиона на футболния отбор "Витоша" в Бистрица? Това попита Цветелина Пенкова, която е №3 в листата с кандидати за евродепутати  от "БСП за България". По покана на активни хора, живеещи в Бистрица, тя посети мястото, на което до преди две седмици са се издигали боровете, а в момента има само дънери, при това покрити с клони и замазани с кал, с цел да се слеят със земята и да не бъде установено, че дърветата не са болни. Заедно с нея бяха още двама кандидати за евродепутати от листата на Коалиция "БСП за България" - Момчил Неков (№9) и Емил Георгиев (№17), лидерът на БСП - София Калоян Паргов, който е председател и на групата на социалистите в СОС, и общинският съветник Альоша Даков. Всички те разговаряха с арх. Димитър Димитров от сдружението "Граждани за София", който ги запозна в подробности със скандалния случай на изсичането на боровете.

"Подобни безобразия не може да се случват в европейска столица, каквато е София, коментира Цветелина Пенкова. - Има закони, които трябва да бъдат спазвани. Настояваме да получим отговори на редица въпроси - кой е дал разрешение за изсичането на боровете и на какво основание. Законно ли е всичко това, което се е случило, и ако - не, кой ще понесе отговорност и каква ще бъде тя".

Според Момчил Неков случаят с изсичането на боровете край стадиона в Бистрица е резултат от цялостния модел на управление на държавата в последните години. "София претендира да е зелена европейска столица, а според статистиката в България- 15 000 души годишно умират от заболявания, свързани с мръсния въздух. Нещата не може да продължават така! Настояваме да бъде гарантирана равностойна компенсация за тези изсечени борове. Местните жители имат идея. Те предлагат футболният клуб да възстанови една еко пътека до Плана планина. Мисля, че би било справедливо подобно решение", каза Момчил Неков.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Емил Георгиев, който е под №17 в листата с кандидати за евродепутати на  "БСП за България", добави, че с подобна незаконна сеч България няма как да се впише в новите приоритети на Европейския парламент, сред които основен е този за опазване на околната среда. "За мен подобна сеч на здрави борове е престъпление и трябва да бъде търсена отговорност на виновните", категоричен е Емил Георгиев.  Той добави: "Видях една табела на входа на стадиона, на която беше написано за спортуващите дечица, че трябва да бъдат искрени и честни. В тази връзка много бих искал да знам- дали главният тигър на "Бистришките тигри", министър-председателят, ще бъде честен и ще се намеси справедливо в този скандал. За мен е пълно безумие да бъдат изсечени над 100 здрави бора. Трябва да има адекватно наказание за виновниците".

"Кметът Йорданка Фандъкова да не бяга от отговорност за изсечените борове до стадиона на футболния отбор "Витоша" в Бистрица." Това заяви лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов. Той, заедно с кандидатите за евродепутати от листата на  "БСП за България" Цветелина Пенкова (№3), Момчил Неков (№9) и Емил Георгиев (№17) и общинския съветник от БСП Альоша Даков, посетиха мястото на изсечените борове и разговаряха с арх. Димитър Димитров от сдружението "Граждани за София".

"Няма как кметът на София да избяга от отговорност, която тя лично носи на поста, на който се намира. Призовавам я да се намеси и виновните за случилото се да получат справедливо наказание", коментира Калоян Паргов. Според него  в ролята си на кмет, тя трябва да бъде на страната на закона. "В последните години много се говори, че София е зелена столица. Но с подобни действия София по-скоро става кафява столица. Ако допуснем да се случва такава безразборна и безнаказана сеч на дървета, ще застрашим сериозно здравето на хората в града. А и без друго, в последните години, София трудно диша заради силно замърсения въздух"- отбеляза той.

Калоян Паргов добави, че заедно с общинските съветници от групата на БСП ще направят всичко необходимо, за да бъде установено- дали има законно разрешение за тази сеч и на какво основание е извършена тя. "Ако няма такова, означава, че има грубо нарушение и погазване на закона. Ще направим и запитване до направление "Зелени системи" - дали са издавали предписание за премахване на боровете. Когато има такова предписание, според Наредбата задължително трябва да има и компенсация със залесяване на други места. Настояваме да знаем къде и кога ще бъде осъществено това залесяване", отбеляза Паргов.