Мариела Модева: Трябва да се обърне внимание на културното наследство

23.04.2019

Проф. Модева се срещна с Настоятелството на читалище „Надежда“ във Велико Търново. Пред нея бяха поставени проблемите на културната институция и необходимостта от дигитализация на уникални книги. От Настоятелството обясниха, че някои от тях са на стотици години, а най-старата е от 1570 година. Всички те се съхраняват в обикновена витрина, а читалището няма пожароизвестителна система.

"Трябва да се обърне внимание на културното наследство както на национално, така и на европейско ниво", категорична бе проф. Модева. Пред нея беше представен и проблемът със съфинансирането при кандидатстване за проекти. Подобна сума е непосилна за институции като читалищата, което на практика прави невъзможно тяхното участие по програми. При срещата стана ясно, че читалището е кандидатствало към държавния фонд „Култура“ за дигитализация на уникалните книги, но към момента все още не е ясно дали проектът е одобрен. "Какво е състоянието на материалното културно наследство във Велико Търново и на крепостта „Царевец“, попита проф. Модева, като стана ясно, че последната консервация и реставрация е извършена през 2013-та година.

Проф. Модева беше гост и на Дискусионния клуб „Димитър Благоев- Никола Габровски“, като темата, в която се включи беше:„Бъдещето на България и Европа“. Тя подчерта проблема със слабото усвояване на еврофондовете, което е около 20 процента, и некачественото изпълнение на редица проекти. Срещата премина при голям интерес- бяха дискутирани и въпроси, свързани с културата и образованието.