ПОЗИЦИЯ на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП

Апр 23, 2019 Новини БСП 0 1739

За: Срещата на крайно десни и фашистки партии в София

На среща на крайно десни нацистки и фашистки партии, проведена в София, под безучастния поглед на българските власти, се създаде междудържавен националистически съюз „Крепост Европа”. Домакин на тази груба антиконституционна и антидемократична проява стана България и за всеки български гражданин, който следи с безпокойство растящия брой на профашистките прояви в българското общество, това не е изненада.

Разбираме, че това засега, е среща на маргинални партии, но независимо от това, от Конституцията и Наказателния кодекс произтичат задължения към изпълнителната и съдебната власт за опазване на правовия ред. Тези задължения не бяха изпълнени, а плахата декларация на МВнР беше огласена след провеждането на това позорно за България събитие.

Необяснима и недопустима е пасивността на държавните институции пред наглостта, с която открити фашисти натрапват убежденията си на българското общество и на Европа. Фашистката проява в София беше коментирана от медии извън България, за сметка на почти пълното информационно затъмнение у нас.

БСП се противопоставя последователно на реабилитацията на фашизма в България и Европа и на неговите днешни последователи. Срещата в София е резултат от осъществяваната, с помощта на български държавни институции, реабилитация на действия и фигури от българския и европейския фашизъм през последните десетилетия.

Нека помним думите на  Юлиус Фучик  „Хора обичам ви, бдете!”.