Илияна Йотова: ЕК да отдели специално място за финансиране на развитието на аквакултурите в рамките на съществуващия Европейски фонд за рибарство

ЕК да отдели специално място за финансиране на развитието на аквакултурите в рамките на съществуващия Европейски фонд за рибарство

ЕК да отдели специално място за финансиране на развитието на аквакултурите в рамките на съществуващия Европейски фонд за рибарство. Това предложение направи българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП Илияна Йотова по време на днешния дебат в пленарна зала на ЕП на доклада за "нов тласък на стратегията за устойчиво развитие на европейските аквакултури".

"Днес формулираме насоките на бъдещата Общата рибарска политика и търсим начини за запазване на поминъка на европейските рибари, намаляване на натиска върху рибните запаси в европейски води и задоволяване на търсенето на пазара на рибни продукти. Възможен отговор на тези предизвикателства дава докладът за развитие на европейските аквакултури", заяви българският евродепутат.

Съгласно внесените от Илияна Йотова предложения в доклада, които днес ЕП одобри Европейската комисия е призована да изработи предложение за регламент за аквакултурите, който да внесе необходимата законодателна яснота в сектора.

"След като развитието на аквакултурите е приоритет на бъдещата Обща рибарска политика, то следва Комисията да отдели специално място за нейното финансиране в рамките на съществуващия Европейски фонд за рибарство. Това финансиране ще стимулира допълнително производството на аквакултури в целия Европейски съюз и особено в новите държави - членки с доказан потенциал, но с недостатъчно експлоатиран капацитет", подчерта българският евродепутат, отправяйки призив към колегите си да подкрепят предложените текстове в документа.