Йончева: Предоставяме на Специализираната прокуратура оригиналния запис по аферата „Ало, Банов съм“

Апр 22, 2019 Новини БСП 0 1410

Няма да може да се измъкне от разследване

„Предоставяме на Специализираната прокуратура оригиналния запис, първоначално направен от служител на Министерството на културата по аферата „Ало, Банов съм“. Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ Елена Йончева на пресконференция в централата на партията. Тя показа и скрийншотове на телефона. „Проверих записа, направен е на 21.03.2016 г.- неговата продължителност и съдържание отговорят напълно на електронния запис, който предоставихме на Специализираната прокуратура. Смятам, че този път Специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване“, каза още тя. Йончева заяви, че ще бъдат предоставени и допълнително документи от МРРБ, които категорично доказват, че това, което е изисквал г-н Банов, а именно да бъдат издадени документи с невярно съдържание да се опростят поне 700 000 евро на една фирма, се е случило. Йончева припомни, че Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство по сигнал на БСП срещу министъра на културата Боил Банов по аферата „Ало, Банов съм“. „Констатациите, направени от Прокуратурата, противоречат на доказателствата, които ние сме предоставили. Първото доказателство е аудиозаписът“, подчерта тя и цитира становище на Специализирана прокуратура: „липсата на първоначално направения запис се явява непреодолима пречка пред експертите да установят налице ли е въздействие и има ли извършени манипулации и обработка“.

Елена Йончева попита още веднъж- кои са тези „видни политически личности”, чиито съмнителни сделки не са разследвани от финансовото разузнаване, като цитира последния доклад на Европейската комисия за България от 27 февруари 2019 г.  "Ало, Банов съм" е моделът на Борисов, не е моделът на г-н Банов", категорична бе Йончева.

Пенчо Милков : Има реални нарушения, извършени  от Боил Банов

" Изискахме документи  от Министерство на културата, но такива не ни бяха предоставени. От тези документи, с които разполагаме, става ясно, че записът е действителен", това заяви народният представител Пенчо Милков. Той коментира, че в началото на записа се казва, че има забавяне на строителните работи с 33 дни и неустойката е около 700 хиляди лв. Милков обясни, че от доклад на Министерство на регионалното развитие и благоустройството се вижда, че това е така, както и че от Министреството на културата  не оспорват, че има такова забавяне. "Има писмо от 6 април, 2016 година от Министерство на културата,когато Боил Банов внася пет акта.  Тези актове не се установяват в нито един документ във връзка със строителството. Първите три се появяват едва в това писмо", заяви още Милков, като поясни, че в изявлението в записа Банов се казва- документите да се попълнят на ръка и ако се наложи, "той ще съдейства да се входират". Народният представител от "БСП за България" поясни, че в документа с тези актове няма дата. "В писмо, подписано от Боил Банов от 12 април 2016, е записано, че строително - монтажните работи са приключили на 20 януари, както би трябвало да бъде, но това не е вярно, тъй като и към датата на това писмо има реални данни, които са документирани, че строителството е продължавало месеци след това, съобщи  Пенчо Милков. Той завърши, че анализът с неуредиците по тези документи ще бъдат представени в Прокуратурата.