Емил Георгиев, кандидат за евродепутат от БСП: Приех участието си в евролистата с изключителна отговорност

Апр 16, 2019 Новини БСП 0 930

Бизнесът краде повече ток от бита

"Евродепутатството не е моята детска мечта. Приех участието си с изключителна отговорност и се надявам да вкараме повече представители в европарламента. Девизът ми е: "За чиста природа и защита на потребителите". Това заяви пред БСТВ Емил Георгиев, кандидат за евродепутат от листата на левицата, председател на партия "Екогласност" и изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България.

"Кражбите на промишлена електроенергия са много сериозен обществен проблем, защото рикушират върху коректните потребители. Миналата година ВАС отмени правилата за измерване на количествата електроенергия. Преди две седмици тези правила бяха разгледани в КЕВР. Вече е минал срокът за обществено обсъждане и ще бъдат утвърдени", каза Георгиев. Той добави, че експерти са дали своето мнение за тези правила, защото не е добре те да бъдат преписани от отменените стари от съда. "Бизнесът краде повече електроенергия от битовите потребители. През миналата година нашите сътрудници, с експертите на ЧЕЗ и представителите на съответните РПУ, реализираха много проверки и се констатираха множество кражби", каза Георгиев. По думите му, бизнесът има дистанционна техника, с която изключва незаконното черпене на ток, когато се разбере, че идват проверки. "Миналата година направихме 121 констативни протокола на ресторанти и питейни заведения, 38 складови бази, 90 търговски обекта, 40 офиса, 11 игрални зали, дървообработващи предприятия и строителни обекти. Размерът на кражбите е трудно да се определи. Но за трите електроразприделоителни дружества е не по-малко от 10 милиона лева", категоричен бе той. Според него тези, които крадат, като "копаят криптовалута", черпят изключително много ток, който на месец се равнява на 50 000 киловатчаса. "Това е потреблението на от 100 до 150 битови потребители. За съжаление има и повторяемост на кражбите", каза Георгиев. По думите му, санкциите у нас са прекалено малки, в сравнение с тези, които действат в другите европейски страни, заради което експертите от Фдерацията на потребителите са предложили на КЕВР да бъде увеличен сериозно ръстът им. Емил Георгиев добави, че сигналите за кражби бележат ръст, като през 2014 г. те са 13500, а през миналата година достигат до 18500.

Емил Георгиев увери, че проверките на храните преди великденските празници ще се увеличат. Той добави, че фирмите, които злоупотребяват с качеството, трябва да бъдат осветлявани медийно.