Ирена Анастасова: Ще се върнем в парламента като победители на предстоящите избори

Апр 11, 2019 Новини БСП 0 979

Новата коалиция е между ГЕРБ и ДПС

„Всички виждат, че един от основните акценти на дейността ни е борбата с корупцията. Не е нужно да има дори изследвания, корупцията е усещане на българина." Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Ирена Анастасова по „България Он Ер”. По думите й България не изглежда добре в очите на Европа заради нашумелите скандали около властта. „Целта на борбата срещу корупцията е да изглеждаме по различен начин. Нов антикорупционен закон би променил ситуацията”, заяви Анастасова. Тя припомни, че от БСП говорят за този закон отдавна. „Още когато се приемаше сегашният, ние имахме алтернативно предложение. От БСП сме против начина, по който функционира КПКОНПИ и начина, по който се избира председателят й. Не е нужно да си юрист, за да си наясно, че няма как човек, когото ти избираш да те проверява, да ти даде негативна оценка”, изрази мнение секретаят на ПГ на „БСП за България”.

„Какво означава борба с корупцията? Искаме да видим осъдителни присъди”, категорична бе Анастасова.  По думите й е трудно да се говори за корупция сред представители на опозицията, която не е на власт от 10 години. „Корупцията е злоупотреба с държавен ресурс”, каза Анастасова.

По повод отсъствието на БСП от парламента, народният представител заяви: „За 2 години в парламента изпадах в позицията „говори си, не ми пречиш”. Имахме много предложения – те не се приемаха. Убедена съм, че ще се върнем в парламента като победители на предстоящите избори”, категорична бе Ирена Анастасова.

По повод пренареждането на районните избирателни комисии от ЦИК, Ирена Анастасова коментира: „В районните избирателни комисии ГЕРБ имат 29 председатели и 2-ма секретари, а трябваше да имат 24 представители”. По думите й няма как във всички 31 РИК-ове ГЕРБ да има контрол. Тя уточни, че един протокол от РИК не може да тръгне нагоре без двата подписа на председателя и на секретаря. „От 31 избирателни района, ГЕРБ контролират всички до един. "Най-голямата изненада е при ДПС, които трябваше да имат общо 6 председатели и секретари, а всъщност имат 18. Това означава, че с подкрепата на ДПС, които имат решаващ глас в 18 от комисиите, протоколите ще вървят нагоре. Ясно е, че новата коалиция е между ГЕРБ и ДПС, а не ГЕРБ и Обединени патриоти”, заключи Анастасова.