Румен Овчаров: България губи 2 млрд.евро заради спирането на АЕЦ„Белене”

Юни 11, 2010 Новини БСП 0 1564

Управляващите пренебрегват националните интереси заради американските Някои хора така и не разбраха, че България има собствени национални интереси и тези интереси не могат да бъдат управлявани от които и да е било други държави

Управляващите пренебрегват националните интереси заради американските

Някои хора така и не разбраха, че България има собствени национални интереси и тези интереси не могат да бъдат управлявани от които и да е било други държави. Това каза председателят на ГС на БСП и депутат от ПГКБ Румен Овчаров пред журналисти в кулоарите на парламента. Причина за изказването му стана изявлението на премиера, че страната ни се отказва от проектите „Бургас - Александруполис" и „Белене". Според Овчаров можем да се съобразяваме с желанията на нашите американски партньори, но поне мъничко трябва да се съобразяваме с българските национални интереси. Той нарече досегашното забавяне на двата енергийни проекта агония и заяви, че се надява премиерът да разбира до какви загуби ще доведе това.

България ще заплати 2 млрд.евро, за да приключи проекта „Белене", вместо да даде 2 млрд.евро, за да имаме работеща електроцентрала, възмути се  Румен Овчаров. Той недоумява, че държавата се отказва от един проект, който сега ще бъде реализиран в Турция. С отказ от участие от „Бургас - Александруполис", България губи възможността да бъде кръстопът за енергийните потоци в региона, смята Овчаров. Ако енергийните проекти бяха реализирани, значението на страната ни щеше да бъде неимоверно. Сега това значение ще има територията Турция, за сметка на територията, наречена България, коментира той.

По повод „Бургас - Александруполис" Овчаров коментира, че страната ни по никакъв начин не е заявила желанието да участва в проекта. Измисляха се всякакви фантастични аргументи, като последния- че „Бургас - Александруполис" има нещо общо с аварията в  Мексикансия залив, удивен беше Овчаров от аргументациите на управляващите.

На въпрос на журналисти как ще коментира изненадата на Трайчо Трайков от изявленията на премиера, Овчаров заяви, че министърът е кукла на конци. Той е трябвало е да играе много сложна роля - от една страна да се преструва пред руснаците, че иска да продължи преговорите по енергийните проекти, от друга - да се прави пред американците, че изпълнява техните поръчки за спиране на руските проекти в България.