Курумбашев: Днес получихме един урок по европейска солидарност

04.04.2019

"Днес получихме един урок по европейска солидарност. Остава едно разочарование от работата на Европейския парламент, който, вместо да приключи този свой мандат със законодателство, по което всички са обединени, приключи със законодателство, което предизвиква дълбоко разделение между държавите членки. Това не е начинът, по който искаме да виждаме да функционира Европейският съюз". Това заяви Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП, по повод днешното гласуване на пакета "Мобилност" в пленарна зала в Брюксел. 

По думите му мнозинството в наша вреда е било огромно - повечето предложения са минавали приблизително с резултат 400 на 200 гласа. 

"Извън това, че бяха погазени чисто процедурни правила (например, 100 предложения бяха групирани в един блок и гласувани анблок), на практика центърът победи периферията", коментира Курумбашев. "Освен това, не го направи по европейския начин - така, както е устроен ЕС - да бъде постигнато съгласие. Напротив, силово беше наложено мнението на едната страна."

Според Курумбашев има и неща, които са добри за нас - например, това, че от Директивата за командироването на работници са изключени международните, билатералните и транзитните превози. Остава обаче "идиотското", по неговите думи, изискване за връщане на камиона на всеки четири седмици. 

"Нещата не са приключили. Трябва да се отиде на триалог с Европейската комисия и Съвета. Това е процес, който очевидно ще трябва да протече по време на мандата на следващия парламент. Трябва да се излъчи обща позиция, която отново да се върне за гласуване в следващия Европейски парламент", поясни Курумбашев.