Нинова към българските евродепутати: Да защитим Конституцията, българското семейство и българските деца

Апр 03, 2019 Новини БСП в медиите 0 764

03.04.2019г.

Опитите за приемане и налагане на Истанбулската конвенция не само че не са спрели, но се засилват. Преди няколко часа получихме информацията, че утре, в Европейския парламент, ще се гласува важна резолюция, с която се иска от Съда на Европейския съюз да даде процедура, по която  конвенцията да бъде подписана от ЕС като цяло. Осем европейски държави не подкрепят Истанбулската конвенция - България, Чехия, Унгария, Латвия, Люксембург, Литва, Словакия и  Великобритания.  Ако се стигне до подписване на конвенцията от името на ЕС, което се иска в тази резолюция до Съда на ЕС, по силата на договора за функциониране на съюза,  такова споразумение ще има обвързваща сила за държавите членки. Ако утре се гласува тази резолюция и се даде процедура за подписване на Истанбулската конвенция от името на ЕС и тя се подпише, то тя ще  важи и за България.

Обръщам се с призив към всички български евродепутати, от всички партии. В последния месец видяхме в българските училища анкети, в които децата трябваше да се определят като "момиче", "момче" или "нещо друго". Видяхме други документи в детски градини и училища, според които не сме майки и бащи, а "родител 1" и "родител 2". Призовавам всички колеги. Ние сме различни политически, ние сме различни и идеологически, но това е момент, в който да покажем, че над всички нас стои Конституцията на Република България. Призовавам ги да гласуват против, за да защитят Конституцията ни, българското семейство и българските деца.

В началото сме на кампания за европейски избори. Истинският разговор, истинските теми за бъдещето на Европа са други - икономиката на Европа, неравенствата, различията между държавите членки, доходи, социална справедливост. Това са съществените теми за бъдещето на общия ни европейски дом.