Антон Кутев: Цветанов да върне пари на държавата от присъди в Страсбург, КОНПИ да отнеме имуществото му

Апр 03, 2019 Новини БСП 0 664

Големият въпрос е: Възможно ли е Пламен Георгиев да го направи?

"Още при гласуването в парламента бяхме против назначаването на Пламен Георгиев и против начина, по който беше създадена КОНПИ, а сега виждаме защо", това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев в сутрешния блок на БТВ. Той припомни, че от БСП още преди са поставили акцент върху факта, че Цветанов назначава Пламен Георгиев и са попитали - как тогава същият ще проверява Цветанов. По думите му има начин да се започе производство за отнемане на апартамента и в закона на КОНПИ го пише ясно. "КОНПИ има всички правомощия да направи проверка и да установи всичко, което българите знаят - има драстично разминаване в доходите на Цветанов. Прави се разследване за един ден и на следващия започва процедурата по отнемане", заяви народният представител.

"Големият въпрос е: възможно ли е Пламен Георгиев да го направи?", запита Кутев. Социалистът обърна внимание, че от БСП са поискали шефът на КОНПИ да се назначава от президента, а не от парламента. "Ако беше така, ситуацията щеше да бъде различна. Виждаме, че това е политиката на ГЕРБ - навързват се така, че да не могат да бъдат сменени", категоричен бе Антон Кутев. "Моралният акт е КОНПИ да си свърши работата. Да не говорим, че Цветанов дължи доста пари на държавата от присъди, произнесени в Страсбург. Така че - той да върне тези пари, а КОНПИ да си свърши работата и да премине към процедура за отнемане на имущество", изрази мнение народният представител.

По повод сигнала на БСП за фирма на Ковачки, която добива въглища от чужди ниви, Кутев коментира: "Хората отиват да си орат нивите, а нивите ги няма. Министерството изпрати един администратор, който не успя да обясни нищо. Подновили са концесията незаконно, тази фирма е избрана без конкурс - недопустимо е. Проблемът е, че това е модел и след две седмици такъв случай се забравя, а след това се повтаря".

"За съжаление битката на Мария Габриел срещу Елена Йончева ще бъде мръсна, защото срещу Йончена вече се използват всички възможни механизми, включително и натиск от институциите. Елена Йончева е почтен човек и боец", заключи Антов Кутев.