Правителството губи доверието на Европейската комисия

Юни 09, 2010 Новини БСП 0 1232

Пламен Орешарски: Обяснението на дефицита от 3

Пламен Орешарски: Обяснението на дефицита от 3.9% с някакви стари договори не звучи логично на ЕК.

 Правителството губи доверието на Европейската комисия. Последиците за репутацията ни пред Брюксел са лоши. Това коментира депутатът от Коалиция за България Пламен Орешарски по повод информацията, че представители на Евростат ще бъдат изпратени в България, за да проверят как се изготвят данните за икономиката на страната ни.

Според Орешарски ако има разминаване в данните, вината не е в Националния статистически институт, а в Министерството на финансите. Депутатът се позова на практиката в предишните години, когато първичната информация, с които работи НСИ, е в Министерството на финансите и данните, които подава министерството, отиват в Брюксел през статистиката. „Статистиката не разполага с капацитет, за да изменя цифрите, подавани от Министерство на финансите", изтъкна депутатът. Той напомни, че проверките от Евростат в България датират от предприсъединителния период. „Всяка година пролетта е идвала мисия на Евростат и са дискутирали данните - основните фискални параметри", отбеляза Орешарски.

„Много се надявам след одита тези съмнения да не се потвърдят. Притеснен съм от самите съмнения, които се изказват от сравнително високо ниво, дотолкова доколкото г-н Оли Рен е между най-важните комисари в ЕК", коментира депутатът от левицата. Според Орешарски изявлението от Брюксел е в резултат от противоречивите сигнали, които е дало българското правителство в последните няколко месеца по отношение на дефицитите за 2009г. - обявеният дефицит от 1.9% от БВП в конвергентната програма и оповестената по-късно ревизия до 3.9%. Според Орешарски обяснението на дефицита от 3.9% с някакви стари договори не звучи логично на ЕК. „Всъщност Евростат знае много по-добре от нас вероятно, че основната причина за тази разлика са поредица от фактори, свързани както с приходите, така и с увеличените просрочия на правителството, в това число и на общините", каза депутатът. Той даде за пример, че правителството е прибрало допълнителни приходи от държавните дружества, които са касов приход за 2009г., но не и приход на начислена основа.