Депутатът от БСП Георги Гьоков се срещна с казанлъшкия лекар, който обяви гладна стачка преди дни

Акушер-гинекологът д-р Захари Стойчев колабира пред очите на протестиращите медицински сестри

Народният представител от „БСП за България” Георги Гьоков призова д-р Захари Стойчев от Казанлък да прекрати гладната стачка, която акушер-гинекологът започна на 25 март заради кризата в здравеопазването. Гьоков се срещна с лекаря,  за да обсъдят  проблемите и решенията за  българското  здравеопазване. Депутатът го запозна с частта „Здравеопазване” в стратегическия документ на левицата „Визия за България”, където грижата за човека е поставена на първо място.

Заедно отидоха на протеста пред казанлъшката МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”, който бе в защита на специалистите по здравни грижи. 73- годишният лекар колабира по време на протеста, той получи незабавна  помощ от медицинските сестри, които вече  27 дни протестират, настоявайки за по-добри условия на труд и по-високо заплащане. „Да отпаднат лимитите в НЗОК и здравноосигурените хора да получават достъпна и безплатна медицинска помощ, каквато им се полага по Конституция, а общинските и областните болници да се финансират от държавния бюджет”, за това давам сигнал с моята  гладна стачка, каза д-р Стойчев. „Подкрепяме ви напълно и сме на ваша страна”, казаха Гьоков и общинският съветник Пламен Караджов пред протестиращите медицински сестри. Двамата заявиха, че винаги БСП е подкрепяло справедливите искания на българските граждани.

„МЗ не изпълнява своя обществен договор с работещите в здравеопазването. Съветът по здравеопазване към НС на БСП заяви, че реформата в системата изисква нов подход в управлението на човешките  ресурси и предлага по една средна стартова заплата за страната и две средни – за специалистите с магистърска степен. В здравеопазването пари има, но те потъват незнайно къде.”, подчерта Гьоков. Той припомни  предложенията на левицата, които нееднократно са обявявани в дискусии, пред медиите и в парламента: болниците да не са търговски дружества, а частните болници да не работят с ресурса на НЗОК. Сестрите благодариха за подкрепата  и подчертаха, че продължават да настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила, връщане на медицинските стандарти, КТД да е задължителен за всички. Ако исканията им не се удовлетворят, те заявяват колективната си оставка на 7 април.