Народните представители от БСП Димитър Данчев и Манол Генов подкрепиха протеста на българските транспортни фирми в Страсбург

27.03.2019г.

"Българското правителство не се възползва от възможностите си в Съвета на ЕС, както когато България имаше възможност да определя дневния ред на Европа, така и след това при Австрийското председателство". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Манол Генов на протеста на българските транспортни фирми в Страсбург. "Българското правителство пропиля възможността да постигне компромис, който да не бъде в ущърб на българския транспортен бранш", допълни той. По неговите думи още от самото начало на разглеждането на пакет „Мобилност“ е трябвало да се търси подкрепата на останалите страни членки от Източна Европа и периферните държави. "Сега се радваме на малки процедурни победи и прехвърляме цялата отговорност на българските евродепутати. Доволни сме от факта, че председателя на ЕП г-н Таяни се е възползвал от правото си да върне трите пакета към транспортната комисия за ново разглеждане. Това обаче е резултат от усилията на нашите евродепутати, които всячески отстояваха националния интерес пред  председателя на ЕП и неговия кабинет. Не можем да приемем, че в самия край на този мандат на ЕП може да се вземе толкова важно решение за бъдещето на един от основните икономически сектори в ЕС", подчерта народният представител Димитър Данчев.
"По време на последното гласуване от понеделник, тази седмица, когато се взе решение за ново разглеждане на пакета „Мобилност“ в пленарната зала на ЕП, стана ясно, че дори представители на много страни от периферията на Съюза вече гледат повече в посока на предстоящите избори за европейски парламент и мислят повече за партийните си интереси, отколкото за националните си. Това още веднъж показа, че този парламент не бива да взима каквото и да е решение по пакет „Мобилност“, каза още Данчев на протеста в Страсбург.