Елена Йончева: Аферата с апартаментите не е корупционен скандал, а търговия с власт

Мар 24, 2019 Новини БСП в медиите 0 1241

Битката за справедливост е невъзможна без Европа

„Вече 10 години групировката, която управлява България, на практика се е сраснала с организираната престъпност“. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“  и водач на листата на БСП за предстоящите евроизбори Елена Йончева пред БСТВ. Тя добави, че е тъжно  да гледаме до каква степен се е разпаднала България заради тях. „Аферата с апартаментите не е корупционен скандал, а  търговия с власт, която не се прощава никъде в Европа и Америка“, каза още народният представител. Йончева бе категорична, че тя трябва да бъде разкрита докрай, а не просто един или двама души да подадат оставка. Тя коментира, че управляващите се опитват да изкупят цялата вина с Цецка Цачева, по чието време като председател на парламента е приет лобисткият закон, облагодетелстващ „Артекс“. „Не трябва да забравяме, че човекът, който проверяваше първия скандал с апартаментите на Цветанов, тогава шеф на НАП, и който тогава каза, че няма нищо нередно, по – късно стана депутат от ГЕРБ. Как да бъдем сигурни, че тази търговия с влияние ще бъде разследвана от антикорупционната комисия, след като нейният състав бе предложен и гласуван от Цветанов и управляващите“, попита Елена Йончева.  Тя коментира още, че Цветанов няма да бъде наказан и пожертван, защото е голяма фигура в ГЕРБ и държи местните структури, затова този случай ще бъде замазан. „Нужни са избори, на които тези хора да бъдат наказани от  обществото. Евроизборите са вот на недоверие към ГЕРБ, те са начин, по който можем да ги премахнем и оттук нататък да започнем да градим България“, категорична бе Елена Йончева.

10 години управляващите ни отдалечават от Европа

„Искаме достойнство и справедливост за България в Европа. За да получим тази справедливост, битката трябва да започне от тук. Тази битка е невъзможна без Европа, защото групировката е овладяла всички механизми и местната власт“, категорична бе Елена Йончева. Тя припомни, че в последния си доклад ЕК констатира, че 2/3 от сигналите за видни политически личности у нас се замитат. Йончева коментира, че е важно левицата да има повече гласове в ЕП, защото така ЕНП, с която Борисов се прегръща, ще бъде по-слаба. „10 години управляващите ни отдалечават от Европа и фактите го показват. Свободата на медиите става все по-малка, образованието и здравеопазването затъват все повече, а доходите са на дъното – 40% от хората живеят на прага на бедността. България има алтернатива, ГЕРБ си отива и БСП няма избор да не се справи“, категорична бе Елена Йончева.

Тя даде поредния пример за това, че ГЕРБ не се интересува от общественото мнение с обявената обществена поръчка за изграждането на площадки за бежански центрове в Елхово, Любимец и Малко Търново, без да има какъвто и да е  дебат с местните жители. „Само в Елхово ще бъдат изградени временни жилища за над 1600 души, което е почти 20% от населението, обясни тя и попита,  подготвя ли се завръщане на мигранти, основно от Германия, в България след като съдът на ЕС даде такава възможност?

Елена Йончева коментира  атаките за КТБ, като уточни, че е смятала, че  няма да й повлияят, защото няма, от какво да се притеснява. „Доносите, които трима депутати от ГЕРБ направиха и се опитаха да направят публично порицание успяха да ми повлияят негативно . Давам си сметка, че няма от какво да се оплаквам, защото няма как да нападнеш тази организирана престъпна група и да очакваш да ти се размине“, каза още водачът на листата на левицата.