Йончева в Плевен: Заради Борисов шалтерът на българската енергетика и кранчето за газта се държат от Анкара

Мар 22, 2019 Новини Избори 0 1586

22.03.2019 г.

„Днес можехме да открием АЕЦ "Белене", защото през 2019 г. централата трябваше да заработи, ако вече 10 години вредното за България правителство на Борисов не управляваше“. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за европейските избори Елена Йончева пред медиите в Плевен. Тя заяви, че правителството на Бойко Борисов не е успяло да осъществи нито един значим за България енергиен проект. Йончева припомни, че през тези 10 години са спрени три големи проекта – „Бургас - Александруполис“, „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. „Затова в момента не само шалтерът на българската енергетика се държи от Анкара, но и кранчето за газта“, категорична бе Йончева. Тя коментира, че днес нямаше да говорим за предстоящо увеличение на цената на електроенергията, ако проектът Белене беше стартирал. Елена Йончева припомни още, че  преди 10 години от БСП са  казали, че ако централата не се построи, се очаква България да стане енергийно зависима и да започне да купува електроенергия.

Аферата с апартаментите показва схемата, по която се управлява България

„Аферата за апартаментите с водещи политици от ГЕРБ – Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов показва модела на управление и схемата, по която се управлява България“, каза още Елена Йончева.  Тя бе категорична, че проблемът е много по – голям от това, че Цветанов спестява почти 1 млн. лв. от покупката на апартамент. „Той показва- как в България се гласуват лобистки закони. „Златният лобистки закон“, както наричам промените в ЗУТ от 2017 г. дава възможност на „Артекс“ да реализира проекта си за 120 метрова сграда в София, вместо разрешените 24 метра“, коментира още тя. Народният представител коментира и това, че  антикорупционната комисия се е сезирала днес. Тя попита- може ли КОНПИ да направи обективно разследване, след като нейният председател и ръководство са назначени от ГЕРБ и Цветанов. „Можем ли да се доверим на председателя на тази комисия- Пламен Георгиев, след като той спря разследването по аферата „Ало Ваньо“, попита още Елена Йончева.

  Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски коментира, че конкретният текст на ЗУТ, който дава възможност на „Артекс“ да строи сградата в Лозенец е поправка между първо и второ гласуване, когато положението е било различно. „Тя има за цел незавършените заради икономическата криза обекти да бъдат построени, но е използвана порочно. В нея по същество има логика, но въпреки това групата на БСП не е участвала в това гласуване“,каза още Свиленски.

Мотивацията ми да вляза в политиката  е да спрем организираната престъпна група, която заграби България

„Мотивацията ми да вляза в политиката  е да спрем организираната престъпна група, която заграби България, убива всички нас и журналистиката, която съм правила през последните 25 години“, Каза още Елена Йончева в отговор на въпрос от медиите. Тя заяви, че е избрала да живее тук , защото смята, че има надежда. „Промяната трябва да стане в две посоки – от ЕП и от България. Трябва да покажем истината за ГЕРБ на техните партньори, защото тук, в България, знаем, че те грабят. Това се вижда от състоянието на пътищата, които по документи отговарят на европесйките изисквания, но всички знаем, че реално не е така, от санирането и много други“, каза още Елена Йончева. Тя бе категорична, че ГЕРБ си отиват, защото няма авторитарен режим, който да издържи дълго. „Вярвам, че левицата няма как да не се справи с едно бъдещо управление - тя ще се мобилизира. Тогава България ще се управлява от почтени хора, които имат капацитет“, каза още говорителят на ПГ на БСП.