Срещите по общини дават кураж и перспектива на членовете и симпатизантите на левицата

Юни 08, 2010 Новини БСП 0 1596

Целта на изнесените заседания на ИБ на НС на БСП и съпътстващите ги срещи по общини е да се проведе откровен разговор с хората по места за политиката на БСП, проблемите на хората и нещата, които се случват в страната

Целта на изнесените заседания на ИБ на НС на БСП и съпътстващите ги срещи по общини е да се проведе откровен разговор с хората по места за политиката на БСП, проблемите на хората и нещата, които се случват в страната. Това заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев на срещата си с актива на БСП в Търговище. По думите му амбицията на ръководството на партията е до края на годината изнесени заседания да се проведат в почти всички региони на страната. Станишев отбеляза, че реакцията от срещите по места е много положителна. Те дават кураж и перспектива на членовете и симпатизантите на левицата. Заедно с това изнесените заседания имат много оздравителен и положителен ефект за структурите на партията. Станишев изтъкна, че заседанията по общини са нова практика и част от промяната в БСП. Целта е да се обсъди с общинските партийни съвети състоянието на организациите, да им се окаже подкрепа в техните местни публични политики и да се прегледа тяхната боеспособност за предстоящите местни избори.

„България има нужда от силна лява партия", заяви Станишев. Той беше категоричен, че БСП трябва да бъде активна, независимо от опитите на опонентите й да я смажат. Лидерът на БСП напомни, че ГЕРБ дойдоха на власт с изявлението на Бойко Борисов, че ще управляват 30 години. „Единственият ресурс, с който ГЕРБ не разполагат, е времето", отбеляза Станишев. По думите му нищо не може да прикрие некомпетентността на сегашното правителство.

За пример лидерът на БСП даде актуализацията на бюджета, която е доказателство за провала на финансовата и икономическа политика на управляващите. „Дянков и целият му екип трябва да си ходят на часа", категоричен беше Станишев. той напомни уверенията на финансовия министър от преди няколко месеца, че бюджетът няма алтернатива. Сега обаче се налага той да бъде коригиран. При актуализацията обаче правителството не дава ясен отговор защо залага с 2 млрд.лв. по- малко приходи при прогноза за по- висок икономически растеж. Според лидера на БСП на управляващите липсва и политическа воля за борба с контрабандата. Станишев напомни уверенията на Симеон Дянков, че ще събере 2 млрд.лв. от борбата с контрабандата. „Вятър думи, както и всички думи на този кабинет", коментира председателят на БСП.

Сергей Станишев изтъкна, че управляващите отлагат планираното увеличение на пенсиите. Общините са принудени до края на годината да съкратят разходите си с 30%, което според лидера на БСП ще доведе малките и средните общини до фалит. „Сметката ще бъде платена от хората", предупреди лидерът на социалистите.

Според председателя на БСП най- лошото е, че актуализацията на бюджета не решава нито един системен проблем. По думите на Станишев намеренията на правителството да покрие дупката в бюджета с пари от фискалния резерв създава заплаха за стабилността на страната. Станишев допусна, че може догодина да се стигне до орязване на заплати и пенсии, увеличаване на данъците и до споразумение с МВФ. Лидерът на БСП отбеляза, че не е ясно кога Министерски съвет е обсъждал актуализацията на бюджета, защото в последните четири заседания такава точка липсва. „Това говори за отношението на правителството към най- важния въпрос- как да излезем от кризата", заяви Станишев.