Божанков: Това управление се интересува само от апартаментите си

Мар 21, 2019 Новини БСП в медиите 0 872

21.03.2019

„Това управление се интересува само от апартаментите си. Управляващите са си направили общежитие, в което Цветан Цветанов има ултралуксозен ВИП апартамент, купен четири пъти под пазарните цени. Цецка Цачева даде обяснения, че както се разхождала в кв. „Изток“, видяла един изкоп, попитала какво е това, отговорили й строеж – решила и купила и тя един апартамент, пак евтино, без да знае, че Цветанов й е съсед“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков в студиото на Bulgaria on Air. Според него в следващите дни ще стане ясно, че и други фигури от ГЕРБ също в този блок, на едни много хубави цени, са си купили апартаменти. „Борисов многократно е казвал, че няма да търпи дори съмнения за корупция. Нека погледне около себе си заменките за милиони“, каза още той. Божанков припомни, че преди години Цветанов е станал известен с шестте си апартамента. „Един политик не може да обясни такова богатство, като го оправдава с пенсиите на тъста и тъщата. Днес се оправдава не с пенсиите на тъщата, а със заменки четири пъти под пазарната цена за закупуването на тези апартаменти“, коментира депутатът. По неговите думи в резултат на всичко това е докладът от ЕК, който твърди, че 2/3 от прането на пари в България е свързано с известни политици, но то не се разследва и над него е опънът политически чадър. „Мисля, че този доклад говори точно за тези случаи“, коментира народният представител. Той припомни и че човекът от НАП, който е проверявал случая с шестте апартамента, е станал депутат от ГЕРБ. „Надявам, че този път органите ще си свършат работата качествено и докрай“, допълни Божанков.

Елена Йончева е всичко това, от което ГЕРБ се притеснява

„Елена Йончева е всичко това, от което ГЕРБ се притеснява, защото темите, които повдига – инфраструктурата, как се строи оградата на границата, как се строят магистралите и как се харчат милиарди на данъкоплатците, ГЕРБ не искат да ги чуват. Най-вероятно и тези апартаменти не се появяват от нищото. Защо строителят се е ощетил с 1 млн. лв? Защо държавата е пропуснала това ДДС от 200 000 лв?“, попита Явор Божанков и обясни, че това са тези данъци, с които се поддържа социалната система. „Елена Йончева постави тези теми в България. Убеден съм, че ще ги постави и на европейско ниво. Тази битка трябва да се води и там“, категоричен е той.

По повод внесената жалба от БСП до КС за Закона за личните данни, засягащи работата на журналистите, Божанков коментира: „Днешния ден показа колко прави сме били, защото свободата на словото и ролята на журналистите в нашето общество е точно това, което извади наяве аферата с апартаментите. Една власт не трябва да се намесва на друга власт. Очакваме да си свършат безпристрастно и професионално работата“.