Всяко обещание на ГЕРБ, като правило, се оказва измама

Юни 07, 2010 Новини БСП 0 1751

Социалистите питат обсъждан ли е бюджетът в МС БСП няма как да подкрепи промяната в бюджета, която се предлага

Социалистите питат обсъждан ли е бюджетът в МС

БСП няма как да подкрепи промяната в бюджета, която се предлага. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на пресконференция след заседание на ИБ на партията в Разград. Според лидера на БСП фактът, че актуализацията на бюджета се прави сега и след уверенията на Дянков, че бюджетът няма алтернатива, говори за пълен провал на икономическата, финансовата и социалната политика на правителството. Станишев отбеляза, че управляващите не дават разумно обяснение защо след като залагат прогнози за по- висок икономически растеж, предвиждат с 2 млрд.лв. по- малко приходи. Това е доказателство за провала на приходната част на бюджета, заяви председателят на БСП.

Според Сергей Станишев основна задача на актуализацията е да се узакони изхарчването на резерва, натрупан от предишното правителство. „Докато ние спестявахме, те харчат без икономически и социален ефект." - заяви лидерът на БСП.  По думите му тежестта на кризата се прехвърля върху хората и управляващите се отказват от ангажименти като увеличаването на пенсиите. „Всяко обещание на ГЕРБ, като правило, се оказва измама" - констатира  лидерът на левицата.

Според социалистите намаляването на парите за общините с 15% означава орязване на социалния патронаж, намаляване на разходите за детски градини и ясли и съкращаване на администрацията реално с 40%. Общините няма да са в състояние да усвояват европейски фондове и в края на годината  ще се окажат с 1 млрд.лв. неразплатени средства. От левицата предупредиха, че има опасност от фалит на малките и средните общини.

Сергей Станишев изтъкна, че в дневния ред на последните четири заседания на Министерския съвет липсва точка за обсъждане на проекта на бюджета. „Това е скандал!"-възмути се той. Според лидера на БСП обясненията са няколко. Първото възможно е проектът да се е гледал на закрито заседание, което никога не се е случвало до сега. Втори възможен вариант е проектът да е бил взет като решение „на подпис" , което също не се е случвало. Според Станишев подобни варианти говорят за прозрачността на управлението и отношението към сериозен проблем като кризата. Друг вариант, според него е проектът да е внесен с едноличната воля на премиера.

Членът на ИБ на БСП Георги Кадиев коментира, че актуализацията на бюджета е плод на управленска немощ, лошо планиране и лошо изпълнение. Той обяви, че БСП ще поиска персонална отговорност от министъра на финансите и неговия екип, от екипа на НАП и на Агенция Митници. Според Кадиев актуализацията на бюджета е признак за неспособността да се овладее контрабандата и да се накарат ключови звена в администрацията на работят. Според социалистите най- големият недостатък е, че актуализацията не решава нито един дългосрочен проблем. Спасявайки бюджета за 2010г. с пари от резерва, остава въпросът за бюджета за догодина. От левицата предупредиха, че ще се стигне до „рязане на месо" и увеличаване на данъците, като се започне с ДДС.  

Секретарят на ИБ на БСП Корнелия Нинова коментира и провала на ГЕРБ в усвояването на еврофондовете. За последните 8 месеца по този показател страната ни се е сринала от 14 на 26 място в ЕС. „Всеки българин губи по 1488 евро от забавянето в усвояването на европейските средства.", заяви Нинова. Причините за провала на кабинета според социалистите са няколко. Първата е липса на ясна концепция по въпроса. Втората е забавянето на подготовката и изпълнението на големите проекти. Усложнените процедури са друга причина за проблемите с усвояването на европейските средства и не на последно място - недостатъчният административен капацитет, причина за който са политическите уволнения и страхът в администрацията да поеме отговорност. Голямата заплаха, според Нинова идва от факта, че на базата на усвоените средства ще се прави рамката за средствата, които страната ни ще усвоява след 2013г.