Корнелия Нинова: Йончева е лице на европейски и български каузи - справедливост и свобода

Мар 18, 2019 Новини БСП 0 729

Със сделки за постове ли ще вървим на избори или ще се обединяваме зад политики?

"Eлена Йончева е лице на две каузи, европейски и български - справедливост и свобода. Справедливост - с всичко, което направи, за да осветли корупционни схеми и да търси справедливост, а свобода, защото като журналист се бори за свободата на изразяване." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БТВ. По думите й Йончева е гражданска квота, което може да привлече доверието на хората извън БСП и да разшири подкрепата на партията за европейските избори.

"Въпросът за корупцията, несправедливостта и растящите неравенства са европейски теми в най-голяма степен. В момента се създава европейска прокуратура, която да се бори срещу злоупотребата с европейските фондове", коментира Нинова. Тя изрази мнение, че тези средства са необходими - както за социални политики, така и за доходи, пенсии и благоустройство. "За да се изведат докрай тези теми, трябва да има добър синхрон между нас и представителите ни в Европа", изрази мнение председателят на партията.

"Много е важно да умееш да губиш достойно - да излезеш и да заявиш, че е имало заседание и органите на партията са избрали друг, защото може би са преценили, че той е по-добър. Достойнството си личи най-много в тези моменти", коментира Нинова по повод избора за водач на листата на БСП за европейските избори. По думите й системата на избор е била възможно най-прозрачна, пред цялата зала. "Друго е тревожното за мен. Заради надпартийна кауза като осигуряването на честни и прозрачни избори, от БСП напуснахме парламента и събрахме около себе си много НПО-та и извънпарламентарни партии, които ни подкрепиха, и ние ще продължим тази битка. Точно в този момент да използваш тази манипулация, за да внушиш, че БСП не прави честни избори, според мен е непочтенно - към партия, която те е правила депутат, евродепутат, президент на ПЕС. Аз не разбирам тези действия, но сигурно самоунижението може да продължи - то няма край", заяви Нинова.  По думите й със Станишев имат принципни различия за провеждането на политика. Тя даде пример - лидерът на ЕНП се е отказал от евродепутатското си място,  а същата е ситуацията при АЛДЕ. "В моята представа за политика няма нужда човек да съчетава всички постове. Нека да отворим ветрилото за други българи", призова Нинова. Тя коментира още, че в Европа има неписано правило за несъвместяване на постовете - един човек не може да вземе всички постове. Друг пример за различията между нея и Станишев, които председателят на БСП посочи - мнението за "вечността" в политиката. "Смятам, че три мандата за депутат са достатъчни - трябва да има приемственост, млади и нови хора. Те никога няма да ми простят въвеждането на мандатността, но и председателят на БСП може да бъде избран за два мандата", заяви Нинова. Тя изрази мнение, че БСП е отдала нужното уважение към Станишев, когато го е номинирала за президент на ПЕС. "Когато си президент на политическо семейство, трябва да умееш да балансираш и да правиш компромиси. На срещите на Вишеградската четворка, на които присъствам, партиите имат различни мнения. Сергей трябва да балансира и да изразява позициите на общото семейство", категорична бе председателят на БСП. "Със сделки за постове ли ще вървим на избори или ще се обединяваме зад политики, които защитават българското достойнство -  например програмата ни за развитие на Европа", попита Нинова.

По повод обвиненията за антиевропейски настроения във връзка с Истанбулската конвенция, Нинова риторично попита още: "Прави ли ни антиевропейци това, че се съобразяваме с мнението на хората, които са ни дали доверие и безкористно са работили за нас? Кой каза, че да си против Пакта за миграцията или джендър идеологията, означава, че си антиевропеец?" Тя коментира още, че от ПЕС са били изпратени писма и мисии във връзка с позицията на БСП по повод Конвенцията и попита още: "Колко мисии ни изпратихте по повод борбата за правата на работниците в ЕС, или за младежката гаранция, културния чек на младите хора?"

"На пленума имах дежа вю. Имах чувството, че времето се е върнало три години назад и разговорям за Румен Радев с колегите, които имаха аргументи срещу Елена". Един от аргументите е бил, че водачът трябва да бъде партиен член, вторият - че няма нищо общо с политиката и накрая - нека председателят да поеме този пост, за да не се разцепим. "Аргументите на колегите срещу Йончева бяха същите като тези срещу Радев, надявам се и изборният резултат да е същият", заключи Нинова.