Вяра Емилова: Елена Йончева е лицето на справедливостта и свободата

Мар 18, 2019 Новини БСП в медиите 0 1444

18.03.2019

„БСП вече има водач на листата за предстоящите европейски избори. На тайно гласуване НС на БСП избра Елена Йончева с 95 гласа, срещу 75 гласа за Сергей Станишев“. Това заяви секретарят на ИБ на БСП Вяра Емилова в сутрешния блок на БСТВ. „През изминалите години Йончева се утвърди като човек, който може да се бори срещу корупцията в нашата държава“, допълни тя. По нейните думи това, което е необходимо на България в момента, и на всички български граждани, е да се върне достойнството на всеки един човек и вярата в институциите. „Хората вярват, че тя може да направи това. Тя е лицето на справедливостта, лицето на свободата. Като водач на листата ще отстоява българските националните интереси в Европа“, каза още Емилова. Тя припомни разкритията на Йончева за „Кумгейт“, филма й „Граница“ - борбата, която тя води оградата да бъде полезна за държавата. „Йончева се опита да насочи вниманието на българското общество и институциите към правилното разходване на европейските средства. В момента тече и проверка за българските магистрали. Много са темите, които тя повдигна и няма да спре да работи по тях, но вече нивото е друго – ще бъдат повдигнати и на европейско ниво“, подчерта секретарят на ИБ на БСП.

Емилова обясни, че дискусията в Националния съвет е продължила четири часа. „Чуха се много доводи, факти и история какво се е случвало през годините. Чу се и идея какво искаме да направим с България и в Европа. Нямаше напрежение в дискусията, тя беше конструктивна. БСП е демократична партия“, посочи тя и допълни, че в началото на месец април ще бъде подредена и листата. „Вчера взехме още едно важно решение – определиха се до 6 броя места за коалиционни партньори и представители на гражданската квота“, уточни тя.

Според Емилова има възможност да се повтори ефектът „Радев“, който е личност и спечели доверието на българските граждани. „Елена е точно такъв човек. Виждате поведението й – тя не е човек, който се бори за постове. Вярвам, че предстоящите избори ще бъдат успешни за България и БСП. Тя е крехка, но изключително смела жена и поставя теми, които са важни за българското общество. Затова цялата машина на ГЕРБ се обърна срещу нея. Тя не само ще обедини социалистите, а ще привлече и много хора, извън партията“, каза още Вяра Емилова.