Кирил Добрев: Ще предложим на НС Елена Йончева да бъде водач на листата ни за евроизборите

Мар 17, 2019 Новини БСП в медиите 0 866

17.03.2019 г.

"ИБ на НС на БСП ще предложи на Националния съвет на партията  Елена Йончева да води евролистата ни." Това заяви пред bTV зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.  Като първи мотив за това решение той посочи, че от проведени 293 конференции в страната тя има 266 номинации. "Елена е припозната в огромна част от партията.  Това показва, че тя е обединителен образ не само за партията, но и за обществото. Нелепо ще е да не заложим на такъв водач на листа", каза още той.  Като втори мотив Добрев отбельзя, че с Елена Йончева се търси разширяване на влиянието. "На трето място тя е изключително лоялен и коректен човек  и флагман на борбата с корупцията в България  и се подкрепя от цялото общество", заяви още зам.-председателят на левицата.

Кирил Добрев подчерта, че с голям брой номинации са и президентът на ПЕС Сергей Станишев, зам.-председателят на БСП Деница Златева,  народните представители от ПГ на "БСП за България" проф. Иво Христов и проф Румен Гечев, както й сегашните евродепутати от БСП/ПЕС Петър Курумбашев и Момчил Неков.

"Днес трябва да определим водача, а на следващ пленум ще стане ясна и самата листа. Европейските избори са елемент към спечелването на парламентарните, от тази гледна точка за нас е изключително важно разширяването на влиянието", подчерта той.

Добре наблегна, че по устав Изпълнителното бюро на БСП предлага на Националния съвет, а решението се взима от пленума. "Националния съвет може да издигне и други кандидатури, може и да вземе друго решение. При нас нещата се решават по демократичен избор. Това е разликата между нас и всички останали партии", заключи Кирил Добрев.