Атанас Костадинов: Не искаме избори по абсурден Изборен кодекс

Мар 08, 2019 Новини БСП в медиите 0 257

Опрощаването на дълговете на Главно мюфтийство е религиозен, социален, морален и финансов проблем

"Опрощаването на дълговете на Главно мюфтийство поражда няколко проблема, освен религиозен - социален, морален и финансов. Не вярвам, че с опрощаването на тези над 8 млн. лв.  се пази националната сигурност, каквато теза бе развита от Йордан Цонев". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Атанас Костадинов пред БСТВ. Той добави, че  пари от трети страни не трябва да влизат във вероизповеданията у нас, но трябва да се намери модел- плащанията на задълженията да бъдат отложени, но не и опростени. Той заяви, че очевидно става въпрос за политическа договорка между ДПС и ГЕРБ- едните да осигурят кворума и да кажат какво искат, а другите да го гласуват. "Нека съберат и гласуват всички закони, които искат и да вървим към избори", призова Костадинов. Той коментира, че тези договорки не са модела, към който трябва да върви страната. "Неща, които трябва да са държавен приоритет, се договарят с пазарлък. Ние не можем да влезем в тези договорки и да прекрачим границите на нормалното, затова излязохме от парламента", категоричен бе социалистът.

"Българските граждани нямат доверие в политиците, затова не можем да отстъпваме от основни принципи. Не искаме да правим избори по абсурден Изборен кодекс, защото с него се посяга на основни права на хората и тайната на вота", категоричен бе Атанас Костадинов. Той коментира, че няма да се актуализират изборните списъци, няма да има и публичeн регистър на избирателите и ще се продължи съществуването на 1 млн. души повече в списъците, няма да има машинно гласуване, но управляващите са се съгласили да върнат преференциите и да се смени съставът на ЦИК. "Това е стъпка напред, но е и прикриване на проблема. Затова за  новия състав на ЦИК БСП предлага хора, които ще спазват закона и ще следят за спазването на правилата, имат сериозен опит и са добри професионалсти, както и експерти", каза още Атанас Костадинов.

Посланието на Медведев към правителството за гаранции от ЕК беше ясно - нямаме ви доверие

"Когато изпаднеш в ситуация- 10 години да обясняваш на целия свят, че Белене е "гьол", а "Южен поток" не трябва да съществува и за една година да искаш да се случи нещо с тях, се получават пречки и абсурди", коментира още Атанас Костадинов.  Народният представител уточни, че посланието на Медведев към правителството за гаранции от ЕК беше ясно - нямаме ви доверие. Той коментира, че такива не са нужни и ЕК не може да ги даде.