Елена Йончева: Ако изборите са честни, ГЕРБ ще загубят катастрофално

Фев 24, 2019 Новини БСП в медиите 0 1337

Ако БСП не беше реагирала категоричено, хората щяха да влязат в парламента

"ГЕРБ няма шанс за победа, ако изборите са честни. Те ще загубят катастрофално". Това заяви пред БНР говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева. Тя обясни, че БСП е напуснала парламента, защото  ГЕРБ не е политически субект, а шайка- организирана престъпна група, която има свой вожд и нарушаването на Изборния кодекс само е доказало това. Като други примери Йончева посочи: 11 млрд. евро изтичат от България всяка година поради корупция;  инвестициите в България са паднали 11 пъти за последните 10 години и Световната банка казва, че това се дължи на корупция, липса на предвидимост, лоша съдебна система. 

Елена Йончева подчерта, че е бил погазен Изборният кодекс и правата на българските граждани. "Ако БСП не беше реагирала категорично с излизане от НС, тогава хората щяха да влязат в парламента", каза тя. Йончева изтъкна, че близо 70% от българите смятат, че изборите у нас се провеждат по нечестен начин. 

Стъпка по стъпка се орязват правата на гражданите и се създават условия- изборите да бъдат манипулирани

Като примери за погазване на изборните правила Йончева посочи, че машинното гласуване е прието със закон през 2014г. и 5 години не е въведено, а сега на практика се обезсмисля. Според нея машинното гласуване дава 2/3 шанс да не се манипулират изборите.  Тя обясни, че през 2017 г. 294 хил. бюлетини са били обявени за невалидни и това са незачетени гласове на български гласоподаватели. "Има техническа възможност да бъдат осигурени машините. В ИК е казано, че през 2019г. всички изборни секции трябва да са снабдени с такива. Интерес обаче от машинното гласуване имат всички политически партии, които няма да участват в изборните машинации", каза още народният представител.  Тя посочи и че избирателните списъци трябва да се изчистят - 2 млн. българи живеят в чужбина, но имат адресна регистрация и тук, затова има опасност с техните регистрации да се злоупотребява. Йончева припомни, че в ИК се казва, че трябва да има публичен регистър на избирателите, където хората ще могат да видят- дали някой е гласувал от тяхно име. "ГЕРБ не искат да го направят, за да могат да използват тази възможност за манипулации", заяви тя. Йончева коментира, че левицата настоява взимането на решения в изборните комисии да става с мнозинство 2/3. "Това обаче затруднява  ГЕРБ и те избраха да бъде с мнозинство 50+1. Това означава, че техните представители в комисиите ще могат да взимат решенията сами. Това не е демократично", категорична бе тя. Йончева допълни, че ГЕРБ са отнели правото по съдебен ред да се обжалват решенията на изборните комисии с касационна жалба пред Върховния административен съд. "Стъпка по стъпка се орязват правата на гражданите и се създават условия изборите да бъдат манипулирани. Каква друга може да бъде причината на ГЕРБ да постъпва по този начин, освен за да имат възможност за манипулации. Няма друга логика и българските граждани го виждат", заключи Елена Йончева.