Григоров: Пари за култура трябва да има

„Габрово може и да няма пари за дупки по улицата или за големи проекти, но не може да няма пари за духовност и култура"

„Габрово може и да няма пари за дупки по улицата или за големи проекти, но не може да няма пари за духовност и култура". Това заяви кандидатът за кмет на общината Николай Григоров при откриването на дискусия с проф. Андрей Пантев под мотото „Среща с историята". Григоров припомни, че в Габрово има над 20 културни институции, част от които с национално значение, и за разлика от повечето градове тук традициите не са били прекъснати в годините на прехода.

„Много е лесно да кажеш какво е било грешка вчера. Майсторлъкът е да кажеш какво ще определят в бъдещето като глупост днес," заяви проф. Пантев. Той допълни, че за никого не е тайна, че повечето, които днес финансовият министър Симеон Дянков нарича „синодални старчета" са гласували точно за ГЕРБ, а сега търсят защита от БСП. И подчерта, че всеки гражданин на Габрово трябва да направи своя избор на 19 юни, вместо после да се вайка какво се случва. „За всичко, което се случва, сме си виновни ние," допълни той.

„Едно управление е еманация на самия народ", подчерта още професорът. Андрей Пантев сподели болката на част от събралите се, че точно глезените деца на предишния режим са се превърнали в най-яростните антикомунисти. „Толерантната кампания, която Николай Григоров води е най-ярката индикация за почтеност", подчерта още професорът, който е бил негов преподавател във Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий".

В деня на почит към Христо Ботев и делото на загиналите за свободата и независимостта на България проф. Андрей Пантев припомни, че нито един от тези, които честваме на тази дата, не е бил бизнесмен. „Няма как да искаме децата ни и внуците ни да знаят историята, след като дори на 2 юни не се говори за 2 юни," подчерта професорът. По думите му гордостта от делото на Кирил и Методий не е извинение за съвременната простотия. „Вместо да питате къде са младите, защо са такива и има ли пропаст между поколенията, отговорете къде са вашите деца и внуци в този момент", допълни още Андрей Пантев.