Нинова: Върховенството на закона стой над партийния интерес

Фев 20, 2019 Новини БСП в медиите 0 840

20.02.2019 г.

„Няма да влезем в НС по три причини – ГЕРБ прегазиха законите, без да се замислят изобщо, отнеха човешки и политически права, разписаха авторитарната власт и изречението „една партия-една държава“ в закона“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в студиото на Бтв. Като пример за погазване на закона тя посочи машинното гласуване или ЦИК. „В закона пише, че с изтичането на мандата на ЦИК, един месец по-рано трябва да се стартира процедура. Не го направиха“, обясни тя. По повод отнемането на човешки и политически права, Нинова посочи премахването на преференцията. „Отнеха  човешкото право, което е изконно и навсякъде, да можеш да си търсиш правата по съдебен ред, като отмениха възможността за обжалване пред ВАС решенията на комисиите по изборите“, каза още председателят на БСП. „Казвам „разписаха авторитарната власт в закон, защото решенията в комисиите ще се вземат вече с обикновено мнозинство 50+1, което те го имат, с още един човек от някоя присъдружна партия, вместо с 2/3, както беше досега – с участието на всички партии“, уточни тя. Нинова подчерта, че 26 часа народните представители на „БСП за България“ са изтъквали аргументи против тези промени и всички са били отхвърлени. „Управляващите нямат намерение да изчистят списъците от мъртвите души и да приемат предложението ни за регистър. Нямат намерение да променят кворума в комисиите т.е. решенията остават в ръцете само на ГЕРБ. Смисълът на опозицията е да е там, да изразява аргументи и когато те са разумни, да бъдат чуят и приети“, коментира Нинова. Тя припомни, че на следващия ден Борисов разпореди и те се обърнаха точно на обратно – така се взимат решенията в българския парламент в парламентарна република. Според нея една партия се опитва да въведе диктатура. "Тук не става дума за БСП или ГЕРБ. Става дума за принципи, които стоят над партийния интерес. Ето кауза за обединение на народа - за върховенство на закона за всички, правова държава, свободна воля. Гласувайте за когото искате, но бъдете свободни хора", призова Нинова. 

Председателят на БСП подчерта, че решението за напускането на парламента е взето от Националния съвет на партията, след гласуване. „Ако решим да се връщаме, ще поискаме отново Националният съвет да се произнесе“, допълни тя. Нинова заяви, че парламентарната група не получава заплати и командировъчни и не използва автомобили на парламента. „Качеството на законодателството е ужасяващо“, коментира тя. Според нея в парламента се приемат лобистки закони, но не и такива в ползва на хората. „Не искаме да сме съучастници в това“, категорична е председателят на БСП. 

Корнелия Нинова обясни, че Националната камара на фармацевтите е поискала среща с ИБ на БСП, на която са представили проблемите. „Разбрахме за много тежки проблеми. Карат ги да въведат 4 софтуера, които не се сработват един с друг. Оплакаха се от факта, че са задължени към НАП да подават информация не само за движението на лекарствата, но и за данните на пациентите“, подчерта Нинова.  Тя обясни, че те са споделили ,че директна връзка с НАП няма да има и никой не знае какво ще се случва с данните. „Вторият проблем е финансирането. Те не могат да си позволят тези софтуери, малките аптеки затварят, а хората ще останат без лекарства“, каза още тя. По нейните думи според европейския регламент, който въвеждаме, разходите за издръжката на тази нова система трябва да се поемат от производителите на лекарства, а не от аптеките. „Правителството пази олигарсите. Малкият и среден бизнес не е на колене, а по лице“, категорична е тя. 

Нинова обясни, че при нея са дошли и директори на детски градини, които са й предоставили изисквания към тях от Министерството на образованието във връзка с пране на пари – трябва да подават декларации, да си направят график на обучение, вътрешни правила, критерии за съмнителни сделки, операции и клиенти за пране на пари, да разработят мерки за предотвратяване на изпиране на пари и финансиране на тероризъм . „Представяте ли си как един наркобос си пере парите през таксата от 40 лв в детска градина?“, попита Нинова. Тя е на мнение, че страната е залята от битова престъпност. „Вместо службите да се занимават с престъпността, те са едни чиновници, които в момента приемат декларации от детски градини“, допълни тя. „Големите, мафиотите, си получават обществени поръчки, една фирма строи по магистрала „Струма“ още преди да е приключила процедурата по избор и ще й се размине. А малките и средни предприятия трябва да се занимават с всички тези изисквания и проверки. Съсипвайки  икономиката си, си съсипваме държавата“, категорична е Корнелия Нинова.