Румен Петков: Има очевиден натиск върху съдебната система

Има очевиден натиск върху съдебната система и арести без необходимите аргументи

Има очевиден натиск върху съдебната система и арести без необходимите аргументи. Ще предприемем няколко неща с оглед на полицейщината в страната и арестите, които са извършени по незаконен начин. Това заяви депутатът от Коалиция за България Румен Петков в парламента. Той обяви, че левицата ще информира Европейската комисия и посланиците на страните членки на ЕС в София за начините, по които са извършени арестите на бившия военен министър Николай Цонев и на председателя на общинския съвет на Варна Борислав Гуцанов.

Петков изтъкна, че са подготвени набор от изявления на представители на изпълнителната власт и на прокуратурата, който на български и на английски ще бъде представен както на ЕК, така и на посланиците на страните членки на ЕС в София. Част от тези материали е и запис от ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев. Според Румен Петков при ареста на бившия военен министър е нарушен Законът за отбраната и въоръжените сили. Депутатът от левицата поясни, че е забранено на територията на Министерството на отбраната да се влиза без разрешение на министъра на отбраната или на командващия поделението. В случая при ареста на Цонев не имало необходимото разрешение нито от министъра на отбраната, нито от командващия Военномедицинската академия. „Трябва да си даваме сметка и за моралната страна на въпроса - какво означава да влезеш в болнично заведение по този начин. Същото важи и за ареста на Борислав Гуцанов - какво означава да влезеш с автомати срещу децата, които са в спалнята и да посъветваш майката да ги завие", каза Румен Петков. По думите му  възниква въпросът за това каква е отговорността на разпоредилия операцията и дали е разпоредено задържането да бъде извършено по този начин - на колене и със съответните квалификации, отчитайки здравословното състояние на  Цонев. „Каква отговорност носи наблюдаващия орган", попита Петков. Според него ако Николай Цонев тръгне да съди България, с оглед на начина на задържането му, той ще осъди България в Страсбург. „Кой носи отговорност за това, че българските данъкоплатци ще платят една немалка сума", коментира Петков.

Депутатът от левицата допълни, че обществото трябва да има информация за резултата и стойността на полицейските операции, които текат в момента. „Ние трябва да разполагаме с една регулярна информация за резултатите от операцията - коя е групата, която задържа Борислав Гуцанов и каква е стойността на задържането, без да коментираме виновност или невинност", отбеляза Петков. Според него трябва да се знае кой разпорежда операцията и кой утвърждава плана тя да бъде изпълнена по този начин.

„С Петър Корумбашев сме отправили въпрос към министър-председателя относно това, което излезе в столичен ежедневник, че в разговора с директора на ЦРУ е коментиран политически проект „Първанов", заяви Румен Петков. От Коалиция за България искат да знаят дали тази информация е коректна, дали министър-председателят е информирал посланиците за такъв проект. Петков подчерта, че е очевидно, че такъв проект няма. Депутатът изключи директорът на ЦРУ да е проявил интерес към политическия живот на България, защото те нямат такава практика. „Аз много се надявам, че тази публикация е грешка, защото ако не е грешка, това означава, че някой го е страх от сянката на Георги Първанов и материализира виденията в разговори с ключови фактори в специалната сфера в световен мащаб", коментира Петков.

Янаки Стоилов заяви, че от Коалиция за България очакват от министъра на образованието отговор за това кой е разпоредил информацията за оценките от матурата да се разпространяват като платена услуга от мобилен оператор. Социалистите се интересуват по какъв начин е избран един от операторите да предоставя тази услуга, както и защо, след като става дума за официална и общодостъпна информация, първоначално или в същия момент не е поместена в сайта на Министерството на образованието, младежта и науката.

От левицата изразиха дълбокото си възмущение от непристойното поведение на лидера на Атака Волен Сидеров във Враца по време на честванията по случай 2 юни - Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Румен Петков коментира, че става дума за безпрецедентно нагло поругаване на един от най- светлите дни за България и за българщината. Той призова отговорните политическа сила също да заявят своята позиция относно тази арогантност.