МО в БСП защитава заложените в Конституцията принципи на правова, демократична и социална държава.

14.02.2019 г.

Младежкото обединение в БСП защитава заложените в Конституцията на Република България принципи на правова, демократична и социална държава. Позицията ни е свързана с последните предложения за промени в Изборния кодекс, които са, меко казано, безумни. Управляващото мнозинство, по инициатива на „скрития“ коалиционен партньор на правителството - ДПС, предлага ритуалното обезличаване на мажоритарния елемент в нашия изборен процес - преференциите. По този начин управляващите погазват демокрацията и ограничават свободата на избирателите- да имат възможност да променят и подкрепят отделните личности в избирателните листи.

Този принцип на "партийна дисциплина" показва, че опонентите ни се интересуват единствено от икономически интереси и не искат избирателите, тоест българският народ, да променят техните листи. Считаме промените за грубо погазване на демокрацията в Република България и призоваваме българските граждани да не остават безучастни към тези събития, които ни водят към един авторитарен режим.

Въпреки направените предложения за „изчистване“ на избирателните списъци, мъртвите души остават в тях. Няма да има избор на нова ЦИК, отменено е дистанционно гласуване, решенията в СИК и ЦИК ще се взимат с обикновено мнозинство, отпада машинното гласуване. ГЕРБ превръщат изборния процес в удобна за манипулиране от тях машина, като единствената цел на въпросните промени е те да спечелят изборите на всяка цена.

Времето на търпение приключи. Искаме оставката на правителството и предсрочни парламентарни избори. Това правителство не може да гарантира честното провеждане на изборния процес и е с изчерпан кредит на доверие!