Тодор Байчев: Избирателните списъци могат да се изчистят, ако ЦИК направи публичен регистър

14.02.2019 г.

„Предложението ни- ЦИК да създаде публичен регистър на избирателите е начинът да бъдат изчистени избирателните списъци от т.нар. „мъртви души“. Това каза народният представител Тодор Байчев. Той коментира, че  в България има най-много живи столетници или поне така се оказва от справка в избирателните списъци. Байчев уточни, че това не се дължи на добрия живот на хората у нас , а на възрастните ни сънародници, починали в чужбина, на които не издаден смъртен акт у нас. „Изчистването на избирателните списъци ще ни покаже и каква е тежестта на мандата във всеки един избирателен район. Ние искаме законът да бъде спазен. Ако това според вас пречи на изборите, излезте и го кажете“, обърна се той към управляващите.

Таско Ерменков: Съществуването на нереални списъци създава проблем на демокрацията

„В сегашния Изборен кодекс пише, че всеки един избирател може да прави справки по ЕГН в публичния регистър на ЦИК. Затова такъв е нужен“. Това заяви народният представител Таско Ерменков. Той обясни, че такъв е нужен, защото колкото повече имена има в избирателните списъци, толкова по-ощетени са малките партии, защото разликата в твърденията на различни институции стига до 1 млн. души. Ерменков каза още, че вероятността те да влязат в парламента става нищожна. „Съществуването на нереални списъци създава проблем на демокрацията в държавата. Много от хората се чувстват непредставени в парламента заради големия брой избиратели, като база за прага за влизане в Народното събрание. Затова нека колегите от по-малките партии в парламента не се чудят защо не са влезли в следващото Народно събрание“, добави Таско Ерменков.

Георги Гьоков: Всеки 9 от 10 българи смятат, че изборите са съпътствани от измами

„Всеки 9 от 10 българи смятат, че изборите в България са съпътствани от измами. Тези изборни измами, без значение от типа вот, са разнообразни и част от тях  е отчитането на гласовете на негласували или починали наши съграждани“, обясни депутатът Георги Гьоков. Той обясни, че предложението на БСП не може да предотврати всички изборни измами, но е начало и част от пресичането им. „Създаването на публичен регистър ще направи изборния процес по-честен и в това няма нищо лошо. Защото всеки ще може да провери- дали някой не е гласувал вместо него или починал негов роднина“, каза още Георги Гьоков.