Вигенин: Впечатлен съм от самочувствието на правителството да решава проблемите с бедността и демокрацията във Венецуела

Фев 09, 2019 Новини БСП в медиите 0 224

08.02.2019г.

„Наистина съм много впечатлен от амбицията и самочувствието на правителството да решава проблемите с бедността и демокрацията във Венецуела, но има въпроси, за които България трябва да си дава сметка, че като не са от пряк неин интерес и не е жизнено важен за страната ни, е логично да не правим прекалено големи стъпки.” Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин пред БНТ в коментар за ситуацията във Венецуела. По думите му, известно е, че ситуацията там е тежка и че изборите не са се провели по стандартите, по които международната общност оценява провеждането на един вот. „Капката, която преля чашата и ние няма как да подкрепим, е България и ЕП да решават кой да е президентът на Венецуела. Няма нужда при такива глобални противоречия ние да се бутаме в конфликт, който не е наш. Не виждаме причина България да се ангажира с позиция. Позицията на президента е много по-близо до нашата, защото в нито един момент не е заявявал, че подкрепя Мадуро, а че е нужен диалог”, добави Вигенин. Според него с казуса са се открили няколко проблема- че глобалните противоречия продължават, а също и влошената комуникация между правителството и президента в България.

"БСП е проевропейска партия и отстоява европейски принципи, но счита, че са нужни и реформи в ЕС, включително и в ПЕС", обясни Кристиан Вигенин. Той припомни, че левицата бе обвинявана, че е антиевропейска партия, защото искаше да няма двойни стандарти на храните, но година по-късно, председателят на ЕК заговори с думите на Корнелия Нинова. „Някои неща може да се сторят в момента на някого странни, който е свикнал да се движи по течението, но друго е- партията и държавата да има характер”, каза още бившият външен министър.

Вигенин беше категоричен, че страната ни е изправена пред изпитанието да защити честния изборен процес и демокрацията в страната. „Докато управляващите ни занимават с провеждането на честни избори и демокрация във Венецуела, са на път да предприемат промени в закона, които в голяма степен ще принизят тези постижения у нас. Част от промените, които предлагат, ще ограничат възможността за обжалване на изборите.  Отхвърлянето на машинното гласуване ще създаде възможности за машинации”, категоричен бе Кристиан Вигенин. Според него БСП е готова да стигне до край, за да защити провеждането на честни избори в страната.