Проф Анелия Клисарова: Всички болнични заведения трябва да бъдат въвлечени в трансплантационната дейност

07.02.2019

„Основните проблеми, които могат да бъдат решени, за да имаме ефективна политика в областта на трансплантациите са: обем на финансиране, недостиг на донори, недостатъчна информираност на обществото; подобряване на принципите на разпределение, максимален достъп до трансплантациите; анализ и контрол на резултатите”, това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на „БСП за България“  проф. Анелия Клисарова. По думите й за целта трябва да бъдат въвлечени всички големи болнични заведения в тази дейност, но не бива да пропускаме и по-малките болнични заведения, които могат да осигурят потенциален донор. „Изключително важна е връзката между координаторите по трансплантация от всяко болнично заведение, както и моделът на финансиране на разходите на съответното лечебно заведение и мотивацията на екипите, участващи в трансплантационния процес“, коментира тя. По думите й съгласно Националната програма за развитие на трансплантациите и за изпълнение на приоритетите и предизвикателствата, в нея трябва да бъде предвиден и втори трансплантационен център, като най-подходящ за тъкъв е Варненската университетска болница.  

Антон Кутев: Общата ни цел е да станем водеща държава по трансплантациите

„Въпросът с трансплантациите е важен, предвид факта, че България е влошила показателите си по трансплантации и донорство през последните няколко години - а в едно друго време сме били дори водеща държава в някои области”, това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев. „Искам да ви уверя, че решаването на проблема с трансплантациите в България е сериозна дейност - тепърва предстои развитие по нея. Тази година ще бъде годината на трансплантациите”, коментира социалистът. По думите му целта не е просто България да стане пълноправен член на Евротрансплант и да участва в системата на трансплантациите. „Общата ни цел оттук нататък е да станем водеща държава по трансплантациите в Европа, каквато България може да бъде”, категоричен бе Кутев. „Политиките, които трябва да се проведат за тази цел, следва да идват от правителството и министерството – в същата степен трябва да участва и парламентът, включително и партиите. Младежкото обединение на БСП започва кампания за подкрепа на донорството, която се надявам да бъде забелязана. Всички ние, заедно, можем да постигнем резултатите”, коментира още той. Кутев изрази мнение, че това е изключително трудна работа, която през тази година ще бъде главната тема на обществото. „Колкото по-бързо намерим решения, толкова по-безболезнено ще мине този процес за правителството”, заключи народният представител.  

Д-р Тимчев: За мен проблемът не е в хората, а в организацията на трансплантологията и донорството в България

Наше е задължението да дадем шанс на живота

„В България е прието т.н. „мълчаливо съгласие” - за да има трансплантация, трябва да има и донор. В момента всеки може да заяви своето несъгласие да бъде донор, но не  е даден шансът- всеки гражданин приживе да даде съгласие за донорство на друг човек, при внезапно възникнал инцидент. За мен проблемът не е в хората, а в организацията на трансплантологията и донорството в България”, това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” д-р Илиян Тимчев. „В крайна сметка, пациентите на България търсят спасение в чужбина – там тяхното лечение струва над 200 хил. евро. За организацията на този процес е отговорно Министерството на здравеопазването”, коментира още той.

Д-р Тимчев изтъкна, че процентът на бъбречните трансплантации в България е най-висок, но въпреки това пациентите не дочакват трансплантация и загиват, вързани с апарат. „Помислете отново за условията в центровете за хемодиализа в България. Възможност за повече донори е т.н. „кръстосано донорство”, каза д-р Тимчев. „Пионерите на трансплантологията в България дадоха жалоните за извършването на тази високохуманна медицинска дейност. Наше е задължението да дадем шанс на живота”, заключи народният представител.