Пенчо Милков: Управляващите отново не се съобразяват с правилата - нова ЦИК трябва да има

Фев 07, 2019 Новини БСП в медиите 0 952

07.02.2019

"Изборният кодекс ясно казва, че мандатът на ЦИК е 5 години и трябва да се избере нова. В случая това трябва да стане до 21-и този месец. Процедурата, обаче не е започната от управляващите и отново виждаме, че те не се съобразяват с правилата". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България"  Пенчо Милков пред БСТВ.  Той добави, че  затова левицата е  била принудена да внесе проект на решение за започване на процедура, за да бъде спазен законът. "Не искаме да саботираме изборите и не се страхуваме от това- кой има повече представители в ЦИК, а искаме спазването на правилата", категоричен бе Милков.

ГЕРБ поставят себе си над законите

"ГЕРБ поставят себе си над законите и считат, че те не се отнасят за тях", каза още Пенчо Милков в коментар на доклада за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу Република България. Той добави, че ако служебно лице извърши действия, заради които държавата бъде осъдена на плати, тя трябва да потърси парите си от него. Милков каза още, че всички ние плащаме за това, че някой е нарушил правата на гражданите без да има последствия за него. "Предложихме българските граждани да могат да търсят правата си и да се защитават у нас за всичко, което Европейската конвенция за правата на човека им дава право. Предложението ни, обаче бе отхвърлено с пълно мълчание, без никакви аргументи от новата коалиция - ГЕРБ, ОП, ВОЛЯ и ДПС", коментира още народният представител и добави,  че така управлява ГЕРБ - с мълчаливо натискане на бутони. Милков каза още, хората непрекъснато изпращат сигнали до БСП за много нарушения от типа на "Ало, Банов съм" в цялата страна и показва, че управляващите се чувстват безнаказани.

Пенчо Милков каза още, че днес на второ четене трябва да бъдат приети промените в Наказателния кодекс, свърани с домашното насилие. "БСП не допусна Истанбулската конвенция да бъде приета в България, а успяхме да отразим в нашето законодателство текстовете от нея, свързани с домашното насилие. Така ще се борим с него, без да въвеждаме джендър идеологията, която е неприемлива", коментира народният представител. Той добави, че промените в НК, обаче са само част от борбата с домашното насилие. "Не можем да решим проблема само със санкции и наказания.Трябва да започнем да говорим за проблема с домашното насилие още от ранна детска възраст, защото агресията ескалира", коментира още той.