Елена Йончева: Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ и от българската прокуратура по „Ало, Банов съм“

Фев 04, 2019 Новини БСП 0 270

Аферата показва модела, по който работи българското правителство

"Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ и от българската прокуратура. Случаят е пределно ясен. Доказателствата са безспорни както от документите, така и от аудио файла." Това заяви говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева след като внесе сигнала по случая " Ало, Банов съм" до ОЛАФ с депутати от левицата. "Не е важно дали министър Боил Банов ще подаде оставка. Важното е, че аферата "Ало, Банов съм" показва модела, по който работи българското правителство. Това е моделът Борисов. След седем години "Ало, Ваньо", се е развил в "Ало, Банов съм", категорична бе Йончева. Тя добави, че механичната смяна на министъра няма да доведе до нищо. "Правото на "Ало", заличава реда и правовата държава и ни вкарва в джунгла", каза Йончева. Говорителят на левицата припомни случай от 2015 г. в Полша, където имаше скандал с аудиозаписи на политици. Тогава трима техни министри, председателят на парламента им и главният им прокурор са подали оставка.

Георги Свиленски: Всички заставаме зад този случай с имената си

"Сигналът е подписан от председателя на БСП Корнелия Нинова и от народни представители. Всички ние заставаме зад този сигнал с имената си и ще настояваме докрай- истината да излезе на бял свят". Това каза пред медиите  зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. Той изтъкна, че БСП е последователна в политиката и действията си и припомни, че още миналата седмица, чрез медиите, е сезирала обществото за случая.  Днес е сезирала главния прокурор  и ОЛАФ. Свиленски поясни, че в документите се съдържа звуковият файл на разговора, в който се разкрива моделът на печелене и управление на проекти, видеоматериал с интервюто на Елена Йончева със защитения свидетел и пресконференцията, на която беше оповестена цялата информация от БСП.

"Нека да се съсредоточим върху сигналите и върху това, което се е случило, а не върху това-  кои хора са участвали в разговорите и какви са тези хора. Да видим- дали са дописвани актовете, дали са спестени минимум 700 000 лева на фирмата изпълнител, дали е ощетен бюджетът с тази сума. След като се произнесе прокуратурата, тогава да влизаме в детайлите - кой е свидетелят, бил ли е преместен на друго работно място. Нека не отклоняваме темата", призова той.